منو

سوالات متداول

سوالات متداول ارتودنسی

سوالات متداول اطفال

سوالات متداول لثه

سوالات متداول جرم گیری

سوالات متداول در خصوص پوسیدگی دندان در کودکان

نحوه ی استریل وسایل در مطب دندانپزشک

سوالات متداول بیهوشی و آرامبخشی

 

لیست سوالات

 

 سوالات متداول  ارتودنسی


۱-ارتودنسی چیست؟   

کلمه ارتودنسی به معنی ردیف کردن دندان هاست هدف از این کار، مرتب کردن دندان های فک بالا یا فک پایین و یا هر دو فک می باشد
 اگر درمان ارتودنسی در سن مناسب انجام گردد، علاوه بر تغییرات دندانی قادر به تغییرات موقعیت استخوان ها و هماهنگ نمودن اجزا صورت نیز می باشد.

 

۲- اصلی ترین وظایف ارتودنسی چیست ؟

١.تغییر دادن موقعیت دندانها برای ردیف  و هماهنگ شدن آنها که با حرکت دادن دندان درون استخوان انجام می شود.این مسئله ارتباطی با سن نداشته و در هر سنی قابل انجام است.
٢.درمانهایی که با هدف تغییر موقعیت استخوانها در طول رشد انجام می شود این درمانها معروف به درمانهای فانکشنال یا ارتوپدیک هستند که با اعمال نیرو به استخوانها انجام می شود.بدیهی است این نوع درمان فقط تا هنگام رشد فعال استخوانها (پایان بلوغ)قابل انجام است.
٣.درمانهایی که برای آماده  سازی وضعیت قوس دندانهای فک بالا و پایین برای درمانهای جراحی فک و صورت انجام می شود.

 ۳- می‌توانم در زمان ارتودنسی ورزش کنم؟
بله ، انجام تمرینات ورزشی منافاتی با درمان ارتودنسی ندارد.البته در هنگام انجام ورزشهای رزمی باید از محافظ های دهانی که برای این منظور طراحی شده است ، استفاده گردد.

 

۴- نوع براکتهای مورد استفاده شما چیست؟
براکتها انواع مختلفی دارند، براکتهای فلزی ، براکت های سرامیکی، براکتهای پلی کربناتی ، تمام این  موارد با توجه به شرایط بیمار قابل استفاده است.

 

۵- آیا براکت‌ها، دهان فرزندم را زخم می‌کنند؟
در روزهای اول درمان امکان دارد براکت ، تا حدودی باعث آزردگی گردد،که با استفاده از موم های مخصوص و رعایت های تعذیه ای به سرعت این مشکل مرتفع میگردد. 

 

۶- فواصل مراجعه در حین درمان ارتودنسی چقدر است؟
فواصل مراجعات در درمانهای ارتودنسی بسته به شرایط بیمار و نوع درمان بین ۲-۴ هفته  می باشد.

برگشت

۷- دوره کامل درمان چقدر طول می‌کشد ؟
متوسط طول درمان یکسال و نیم است که با توجه به شرایط سنی، پیچیدگی مشکل ، و روش درمانی میتواند کاهش یا افزایش یابد

 

۸- آیا برای ارتودنسی حتماً نیاز به کشیدن دندان هست ؟
خیر ، در بسیاری موارد میتوان بدون کشیدن دندان ، اقدام به درمان نمود. و این امکان در سنین پایین تر بیشتر است ، زیرا بدن به این علت که هنوز در حال رشد هست ، به تغییراتی که برای گسترش فک بعمل می آید پاسخ بهتری میدهد.

 

۹- برای تشخیص و درمان صحیح ناهنجاری های  فک و صورت به چه مدارک ارتودنسی نیاز است؟    
مهمترین مدارک مورد استناد جهت تشخیص صحیح مشکلات فک و صورت ، عبارتند از : رادیوگرافی از تمام فک (OPG) ، رادیوگرافی نیم رخ فک و جمجمه ( lat. Ceph ) سایر رادیوگرافی های مورد نیاز حسب تشخیص دندانپزشک ، فتوگرافی کامل داخل و خارج دهانی برای ثبت رکورد وضعیت شروع درمان ( فتوگرافی در سالهای اخیر در بسیاری از موارد ، جایگزین قالبگیری و تهیه کست مطالعه شده است )

 

۱۰- در جلسه اول چه کارهائی انجام می‌دهید ؟    
اولین جلسه شامل ارزیابی کامل کلینیکی ناهنجاری فک و دندانها میشود. در این جلسه با استفاده از رادیوگرافی ها و فتوگرافی های تهیه شده، طرح درمان ارتودنسی بیمار تعیین و به بیمار توضیح داده می شود.

۱۱- چگونه می‌توانم بفهمم که فرزندم نیاز به ارتودنسی دارد؟    
عدم هماهنگی فک ها با یگدیکر و بی نظمی های دندانی میتواند نشانه ای برای نیاز به درمان ارتودنسی باشد ، اما تشخیص قطعی برای نیاز به درمان ارتودنسی و روش مورد استفاده با توجه به سن بیمار ، به عهده دندانپزشک متخصص می باشد

 

۱۲- در هنگام درمان ارتودنسی باید روزی چند بار مسواک بزنم؟
مسواک زدن ۲ بار در روز ( یکبار شب قبل از خواب و یکبار صبح بعد از بیدار شدن) برای همه افراد اعم از کسانی که تحت درمان ارتودنسی قرار دارند و کسانی که تحت درمان نیستند الزامی می باشد ، ولی کسانی که تحت درمان ارتودنسی هستند علاوه بر موارد فوق ، مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی توصیه می گردد .

 

 ۱۳- باید در چه سنی فرزندم را برای معاینه ارتودنسی بیاورم؟    
درمان ارتودنسی سن خاصی ندارد ، و حتی در بعضی موارد درمان از ۴ سالگی آغاز میگردد که به شرایط خاص هر فرد و نوع ناهنجاری وی مرتبط است. اما بطور کلی توصیه میگردد که حداقل در حدود ۶-۷ سالگی اولین معاینه ارتودنسی انجام گردد. این معاینه زودهنگام باعث می گردد در صورت نیاز به درمان ، درمان در اولین فرصت ممکن انجام گردد ، که نتیجه این درمان زودهنگام هماهنگی بیشتر مراحل درمان و تغییرات رشد و نمو فرد می باشد.

 

 ۱۴ -درمان ارتودنسی در زمانی که بچه دندان شیری دارد مقدور می‌باشد؟
بله. برای تمام بیماران براکت نمی‌گذاریم. می‌توانیم بعضی از مشکلات را پیشگیری نمائیم. اگر کودک برای ارتودنسی زود مراجعه نماید، رشد و تکامل او را تحت نظر می‌گیریم تا در زمان مناسب درمان را شروع کنیم.


۱۵ -فاز اول درمان چیست؟
بین سن ۱۰-۷ سالگی شروع می‌شود و ۱۶-۱۲ ماه طول می‌کشد. کارهای این مرحله شامل ایجاد فضا برای تمام دندان‌های دائمی، اصلاح رابطه اسکلتی فک بالا و پائین و افزایش اعتماد به نفس و روحیه بیمار برای شروع کار ارتودنسی است

برگشت

۱۶-آیا رشد بیشتر فک‌ها باعث برطرف شدن نامرتبی دندان‌ها نمی‌شود؟

 معمولاً خیر. در بیشتر بچه‌ها، وقتی دندان‌های بزرگتر دائمی رویش می‌یابند، فضا کمتر هم می‌شود. فک‌ها هم در قسمت خلف رویش می‌یابند تا دندان‌های ۱۲ سالگی و دندان‌های عقل جا برای رویش داشته باشند. فک‌ها در قسمت جلو دهان رویشی ندارند. وقتی بیمار درمان نشود مشکل بیشتر هم می‌شود.

 

۱۷ -آیا می‌توانم در زمان ارتودنسی هر چیزی را بخورم ؟
اصولا” مدل گاز گرفتن هرگونه غذا از لقمه نان تا سیب ساندویچ با دندانهای جلو در طی ارتودنسی ممنوعیت دارد. در مورد دندانهای عقبی نیز جویدن غذاهای هسته دار نظیر زیتون، گیلاس همچنین غذاهای سخت نظیر ته دیگ ممکن است سبب شکستن و جدا شدن براکت شود.

 ۱۸ -بعضی از بچه‌ها روی براکت‌های دندان‌هایشان کش دارند. خاصیت این کش‌ها چیست؟
کش‌ها باعث حرکت دندان‌ها به سمت جلو یا عقب می‌شوند. مثلاً باعث حرکت دندان‌های پائین به سمت جلو می‌شوند، یا باعث بسته شدن فضا می‌گردند. معمولاً از کش‌ها در مراحل آخر درمان استفاده می‌شود

 

۱۹ -آیا باید بعداز ارتودنسی از ریتینر(نگه دارنده) استفاده کنم؟
زمانی که درمان ارتودنسی تمام می شود و براکت از دهان خارج می گردد، استفاده از نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر (retainer) بخش بسیار مهمی از موفقیت درمان محسوب میشود، چرا که نگهدارنده به حفظ موقعیت جدید دندانها کمک کرده و اجازه نمی دهد حاصل چندین ماه زحمت بیمار به مرور زمان از بین برود و همه چیز به نقطه شروع بازگردد. این ابزار معمولا توسط کسی ساخته می شود که درمان براکت را برای بیمار انجام داده است.
به طور کلی دو نوع نگهدارنده ارتودنسی وجود دارد: ثابت و غیر ثابت. انتخاب نوع مناسب آن بستگی دارد به نیازهای بالینی و فردی، خواسته بیمار و انتظاری که از عملکرد این ابزار وجود دارد.

 

انواع ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی: ثابت و غیر ثابت

✅نگهدارنده ثابت ارتودنسی

نوع ثابت نگهدارنده معمولا از یک سیم نازک تشکیل شده است که در پشت دندانهای بالا یا پایین قرار می گیرد و با چسبی مشابه چسب براکت، متصل می شود. چون در این مدل نگهدارنده ها سیم در پشت چند دندان کشیده شده است، حتما نخ دندان یا ابزارهای تمیز کننده دیگر باید برای دسترسی به فضای بین دندانی استفاده شوند، به همان صورت که هنگامی که براکت در دهان وجود داشت، از نخ دندان برای تمیز کردن سطوح مختلف دهان استفاده می شد. اگر چه تمیز کردن این ابزار ثابت ارتودنسی کمی دشوارتر از ابزارهای متحرک است و کمی بیشتر زمان می برد اما بهترین نتیجه را حاصل می کند چون سیم به دندانها متصل شده و بیست و چهار ساعته آنها را در بهترین حالت نگه می دارد. لازم به ذکر است که هزینه نصب نگهدارنده ثابت جدای از هزینه ارتودنسی توسط بیمار پرداخت می گردد.

برگشت

✅نگهدارنده ارتودنسی غیر ثابت یا متحرک

انواع غیر ثابت ارتودنسی معمولا شامل یک سیم است که در جلوی دندانهای پایینی یا بالایی قرار می گیرد و با مواد آکریلیک و یا قلاب یا چفت در جای خود محکم می شود. چفت یا قلاب معمولا دور دندانهای عقبی قرار می گیرد تا نگهدارنده را در جای خود تثبیت کند. برای این کار پس از خارج کردن براکت و اتمام درمان ارتودنسی، قالبی از دندانهای صاف و مرتب شده بیمار تهیه می شود. در بیشتر موارد نگهدارنده ارتودنسی را باید تا چند سال استفاده کرد. از آنجایی که این نوع ریتینرها، قابل در آوردن هستند به راحتی می توان دندانها را تمیز کرد اما باید به خاطر داشته باشید که تا مدتی که متخصص ارتودنسی تعیین می نماید ۲۴ ساعته باید آن را استفاده کرد تا نتایج مورد نظر ارتودنتیست حاصل شود. در ابتدا ارتودنتیست از بیمار می خواهد حداقل تا سه ماه تمام مدت روز و شب نگهدارنده را در دهان بگذارد. اگر هیچ حرکت بازگشتی مشاهده نشد میتوان آن را تنها شب هنگام و یا چند ساعت در روز استفاده کرد.


از معایب بدیهی این ابزار این است که ممکن است بیمار آن را گم کند یا خراب کند و یا حتی در صورتی که در معرض حرارت شدید قرار بگیرد تغییر شکل بدهد. در برخی موارد حتی اگر ۲۴ ساعته از این پلاکهای متحرک استفاده شود احتمال برگشت نامرتبی دندانی وجود دارد. در مراقبت از نگهدارنده ارتودنسی بسیار مهم است که در دسترس کودکان یا در معرض ضربه قرار نگیرد. اگر به هر دلیل پلاک مفقود یا شکسته شود، بیمار باید مبلغ زیادی برای تعویض و ساخت مجدد آن بپردازد، بنابراین اگر بیمار می خواهد از نگهدارنده متحرک استفاده کند باید به فکر راه مطمئنی برای نگه داشتن آن باشد.

برگشت


👨‍⚕️توصیه به بیماران جهت مراقبت و نگهداری از ریتینر

در حین استفاده از هر نوع نگهدارنده و پس از آن، باید در فواصل مشخص به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندانهایتان از نظر ایجاد پوسیدگی بررسی شده و در صورت لزوم دندانها تمیز شوند. دندانپزشک اطراف نگهدارنده ثابت را خوب بررسی می کند تا مطمئن شود اولا خوب در جای خود محکم و باثبات است و ثانیا در آن ناحیه جرم و رسوب تشکیل نشده است.
در مورد ریتینر متحرک، خمیر دندان سفید کننده را نباید برای تمیز کردن پلاک استفاده کنید چون مواد ساینده در این خمیر دندانها سطح آکریلیک را تغییر داده و باعث می شوند باکتریها به سطح آن بچسبند. ارتودنتیست به شما می گوید از چه خمیر دندانی باید استفاده کنید. همچنین علاوه بر آن از آب و سرکه می توانید برای پاک کردن باکتریهای اطراف نگهدارنده استفاده کنید.
بیشتر بیماران هزینه هنگفتی بابت درمان ارتودنسی می پردازند اما فراموش می کنند استفاده از ریتینر پس از براکت بخش مهمی از درمان است و دوام درمان را تضمین می کند.  


-اگر دندانی را کشیده‌ام یا روکش کرده‌ام می‌توانم باز هم ارتودنسی کنم؟    
قبل از درمان ارتودنسی می بایست تمامی دندانها به لحاظ وضعیت ترمیم ها، عصب کشی، روکش بررسی شوند. چنانچه از نظر دندانپزشک مشکلی نداشته باشند مانعی برای درمان ارتودنسی نخواهند بود.

 

برگشت

 

سوالات متداول  اطفال


۱-فواصل مناسب جهت چک آپ در دندانپزشکی کودکان چقدر است؟
بهترین زمان برای چک آپ منظم کودکان عزیز با توجه به سرعت زیاد پیشرفت پوسیدگی در این سنین، هر ۴ تا ۶ ماه همزمان با درمان فلوراید تراپی می باشد

 

۲-چرا صدمات دندانی در دوران دندان های شیری باید به شدت مورد توجه قرار بگیرد؟

پاسخ- از سوی دیگر، صدمات دندانی در دوران دندان های شیری نیز باید بشدت مورد توجه قرار بگیرد، چون عوارض ناشی از آن، دندان های دائمی کودک را نیز متاثر خواهد کرد. بی شک هنگام بروز شکستگی دندان شیری کودک، والدین باید آرامش خود را حفظ کنند تا از تحمیل استرس بیشتر به کودک خودداری شود. البته درصورتی که شکستگی جزئی و در حد پریدگی لبه دندان باشد اقدام اورژانسی لازم نیست. در صورتی که شکستگی بیش از یک میلی متر باشد با توجه به این که علاوه بر شکستگی مینای دندان، احتمال درگیری عاج و عصب دندان نیز وجود دارد باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کرد. در این موارد، دندانپزشک علاوه بر این که توصیه می کند به مدت دو هفته از غذاهای نرم استفاده شده و بهداشت دهان در این دوره بیش از پیش رعایت شود به درمان های لازم برای کودک نیز اقدام می کند.

 

 ۳جلسات اورژانس در دندانپزشکی  چه هستند؟
مشکلات به ظاهر کوچک در بهداشت و دهان و دندان اگر نادیده گرفته شود، می تواند به سرعت به یک تهدید بزرگ و دردناک تبدیل شده و نیاز به اورژانس دندان پزشکی را بیشتر کند.
اورژانس دندان پزشکی به زمانی مطرح می شود که ضربه، خونریزی، درد، تورم غیر معمول و … در ناحیه دندان دیده شود. در اینجا ۸ مورد از اورژانس های دندان پزشکی را بیشتر می توانید بشناسید:


✅درد شدید: درد شدید حساس به لمس، حرارت و یا جویدن در دندان نیاز به مراجعه فوری به دندان پزشک دارد. اگر این درد به طور ناگهانی در مقدار یا فرکانس افزایش داشته باشد، مشکل دندان می تواند ناشی از ایجاد حفره، و یا آبسه باشد.


✅شل شدن دندان: شل شدن دندان به همراه قرمزی و خونریزی لثه ها نشان از بیماری پیشرفته لثه دارد. در صورت عدم درمان، و در موارد نادر، بیماری های لثه می تواند منجر به بیماری های قلبی از جمله حمله قلبی شود.


✅تورم در ناحیه فک: این علامت در اطراف دهان یا در ناحیه فک می تواند نشان از ایجاد گره لنفاوی یا عفونت دندان باشد. به ندرت این علامت به ابتلا به سرطان ربط دارد. اگر شما به شدت با فک متورم شده همراه با درد شدید مواجه هستید، در یک بحران دندانی قرار دارید و باید فورا به دندان پزشک مراجعه کنید. تورم اگر زیاد نباشد، در عرض یک تا دو هفته از بین می رود. اما تورم شدید نیاز به مراجعه دارد.


✅شکستن دندان: در صورتی که با دندان شکسته مواجه شدید، سریعا محل دندان مورد نظر را با سرم فیزیولوژی بشویید. یک کیسه حاوی یخ را روی موضع قرار دهید. اگر دندان دارای یک لبه تیز شده است که باعث آزار ناحیه گونه و زبان می شود، با پارافین یا در صورت امکان موم دندان پزشکی، لبه تیز را بپوشانید و به دندان پزشک مراجعه کنید.


✅احساس خستگی: این احساس می تواند با عفونت دهانی ارتباط مستقیم داشته باشد. در صورتی که احساس خستگی دائم در تمام زمان ها را داشتید برای بررسی کردن سلامت دهان و دندان تان حتما به دندان پزشک مراجعه کنید.


✅زخم های دهانی: این زخم های سطحی در سطح داخلی گونه، لثه و زبان بر اثر گاز گرفتن گونه، مسواک زدن شدید، خوردن غذاهای داغ یا تحریک های ناشی از براکت های ارتودنسی ایجاد می شوند. یک محلول دهانشویه اکسیژنه با حباب هایی که ایجاد می کند باعث تمیز کردن زخم از خرده های مواد غذایی می شود. در صورت عدم درمان زخم در عرض یک تا دو هفته، باید به دندان پزشک مراجعه کنید.


✅دندان درد بارداری: درمان های اورژانس دندان پزشکی در هر دوره و زمانی از بارداری می تواند انجام شود بنابراین به هیچ وجه نباید برای تسکین درد دندان در این دوره به مدت طولانی از مسکن ها استفاده کنید، بلکه باید سریع نزد دندان پزشک بروید. توجه داشته باشید مصرف خودسرانه هر دارویی ممکن است برای مادر و جنین خطرناک باشد، بنابراین لازم است هیچ دارویی را بدون اجازه پزشک یا دندان پزشک استفاده نکنید. در مواردی که پزشک یا دندان پزشک معالج با اطلاع از بارداری بیمار، دارویی را تجویز می کنند مصرف آن دارو بلامانع و حتی ضروری است و اجتناب از مصرف آن ممکن است برای بیمار و جنین زیان داشته باشد.


✅درد شبانه دندان: از شایع ترین اورژانس های دندان پزشکی، درد شبانه است؛ دردی که هنگام خواب سراغ بزرگسالان یا کودکتان می آید. اگر کودک شبانه دچار دندان درد شد، بهتر است او را از حالت خوابیده به وضعیت نشسته درآورید به گونه ای که سر کودک بالاتر قرار بگیرد. پیش از مراجعه به دندان پزشک، شستشوی دهان با آب گرم و نیز استفاده از قرص مسکن برای کاهش موقت درد پیشنهاد می شود. اگر درد شدید یا همراه با تورم است، یک کیسه حاوی یخ (کمپرس سرد) روی گونه قرار دهید و بعد از ۱۰ دقیقه آن را بردارید. این کار را به صورت متناوب تا رسیدن به دندان پزشک تکرار کنید. در ضمن از گرم کردن موضع موردنظر بپرهیزید.  

برگشت

✅نقش تعداد دفعات خوردن در ایجاد پوسیدگی دندانی: اگر والدین می خواهند از پوسیدگی دندان فرزندان خود جلوگیری کنند ، باید تعداد دفعات خوردن غذا را نیز در نظر بگیرند.

پس از خوردن مواد غذایی پوسیدگی زا، محیط دهان به تدریج اسیدی شده و زمینه برای ایجاد پوسیدگی توسط باکتری ها فراهم می گردد. با این وجود؛ مکانیسم های طبیعی مانند عملکرد بزاق، محیط را تا حدودی به حالت قبل باز می گردانند.این در حالیست که اگر با فاصله کمی مجدداً مواد غذایی پوسیدگی زا خورده شود، مکانیسم های طبیعی قادر به رفع اسیدیته محیط نخواهند بود و پوسیدگی رخ می دهد.

به همین دلیل، خوردن شیرینی همراه با غذا به دندانهای کودکان کمتر از خوردن آن به عنوان میان وعده عصرانه آسیب می رساند.لذا توصیه میشود مصرف مواد پوسیدگی زا به ۱ یا ۲ بار در روز محدود شود

برگشت

سوالات متداول لثه

۱-لثه سالم چه خصوصیاتی دارد؟

لثه سالم دارای قوای محکمی بوده و کاملاً بر روی استخوان چسبیده است. همچنین در محل تماس با دندان کاملاً صاف و دارای لبه تیز می‌باشد. رنگ لثه سالم صورتی است، ‌ولی در برخی افراد که رنگ چهره تیره دارند،‌ روی لثه آنها هم لکه‌های قهوه ای رنگ دیده می‌شود. اگر سایر علایم لثه سالم مشاهده می‌گردد و فقط رنگ آن قهوه‌ای است این لثه هم سالم می‌باشد.


۲-علت ایجاد بیماری لثه چیست؟
وقتی پلاک میکروبی در کنار لثه باقی بماند با ترشح مواد سمی به لثه آسیب می‌رساند. هرچه پلاک مدت طولانی تری بر روی دندانها بماند،‌ مواد سمی بیشتری ترشح شده و آسیب به لثه بیشتر خواهد شد. به تدریج با رسوب مواد معدنی در پلاک، جنس پلاک سخت تر شده و به صورت لایه آهکی سختی به دندان می‌چسبد. به این لایه آهکی که به رنگ سفید، زرد یا قهوه‌ای رنگ می‌باشد جرم گویند. جرم پس از تشکیل به دلیل سطح خشن و ناصافی که دارد باعث تجمع بیشتر پلاک بر روی دندانها شده و بیماری لثه را شدید تر می‌کند.


✅نشانه‌های بیماری لثه
در آغاز بیماری، لثه قرمز رنگ و پرخون شده و همچنین لبه‌های تیز لثه حالت تورم پیدا کرده و برجسته می‌شود. قوام لثه نیز شل می‌گردد و در هنگام خوردن میوه‌های سفت و یا مسواک زدن خونریزی می‌کند. معمولاً در این مواقع فرد از مسواک زدن خودداری می‌کند، ‌که این مسأله باعث شدیدتر شدن بیماری لثه می‌گردد. در این حالت به بیماری لثه، التهاب لثه یا ژنژیویت می‌گویند. وقتی بیماری ادامه پیدا کند،‌ لثه شروع به تحلیل رفتن می‌کند. منظور از تحلیل رفتن لثه،‌این است که لثه به طرف ریشه دندان کشیده می‌شود. به تدریج بیماری از لثه عبور کرده و به نواحی زیرین یعنی استخوانهای دور دندان سرایت می‌کند و باعث تحلیل رفتن استخوان نیز می‌شود. با شروع تحلیل استخوان، دندانها بتدریج لق شده تا زمانی که با کوچکترین فشاری دندان کنده می‌شود.


✅التهاب لثه و جرم گیری
مخاط پوشاننده دهان در نواحی دندانی لثه نام دارد. لثه سالم به رنگ صورتی بوده، سفت و چسبیده به استخوان و دندان با نمایی شبیه پوست پرتقال می‌باشد. ضمناً لثه سالم فاقد تورم، قرمزی والتهاب می باشد. دندانها مستقیماً به استخوان نچسبیده‌اند و توسط الیافی که پریودونتال لیگامنت نامیده می‌شود به استخوان وصل شده و نگهداشته می‌شوند. به مجموعه ساختمانی متشکل از لثه، استخوان ناحیه دندانی، الیاف نگهدارنده و سمان که سطح ریشه را پوشانیده است، بافتهای نگه دارنده دندان  گفته می‌شود. وظیفه این بافتها تغذیه و نگهداری دندانها در حفره‌های استخوان فک به نحوی است که بتوانند وظیفه‌شان را انجام دهند.


۳-پلاک میکروبی چیست؟
به لایه مذکور که بیرنگ و چسبنده بوده و از تجمع میکروبهای دهان بر روی زمینه و لایه چسبنده ای از بزاق تشکیل می شود، پلاک میکروبی گفته می شود که حاوی مقادیری از خرده های غذایی نیز می باشد. این لایه ، با کشیدن ناخن بر دندان به زیر ناخن جمع شده و به راحتی با مسواک زدن پاک می شود ولی با شستشوی فقط با آب و یا دهانشویه های معمولی پاک نمی گردند. لذا بایستی برای پاک کردن آن از وسایلی چون مسواک و خمیر دندان و نخ دندان استفاده کرد.


۴-جرم چیست؟
اگر پلاک میکروبی هر روز و یا در مراحل اولیه از سطح دندان تمیز نشود، املاح موجود در بزاق و مواد غذایی برآن رسوب نموده و منجر به ایجاد جرم دندان که سخت می باشد، میگردد. جرم با مسواک زدن پاک نشده و با عمل جرم گیری توسط دندانپزشک برداشته می شود

۵-آیا راهی وجود دارد که من بتوانم از سلامت لثه‌هایم مطمئن شوم؟
لثه سالم بین دندان‌ها را پر می‌کند و از این رو حالت کنگره‌ای دارد. رنگ آن صورتی متمایل به قرمز است و در فرد بالغ در حد طوق  (فاصله بین تاج و ریشه ) قرار دارد. بین لثه و دندان در حالت عادی شیار باریکی وجود دارد که به آن شیار لثه می‌گویند و عمقی حداکثر تا حدود ۳ میلی متر دارد. سطح لثه در حالت طبیعی دانه دانه است. تغییر در هرکدام از فاکتورهای فوق می‌تواند نشانه‌ای از بیماری لثه باشد.


۶ -پلاک میکروبی و جرم دندان چیست؟

پلاک میکروبی لایه‌ای است نازک شامل باکتری‌ها و میکروب‌ها که به صورت یک پدیده دایمی و در داخل دهان تمام افراد بالغ بر سطح دندان‌ها می‌نشیند. این لایه دارای مواد پروتئینی و سلول‌های پوششی و مواد دیگری با منشأ بزاقی است.
اما ساختمان اصلی این پلاک از میکروب‌ها تشکیل شده است. اگر یک گرم پلاک را به صورت خشک تهیه نماییم دارای دویست میلیارد باکتری است. این لایه چسبنده بر سطح دندان با شستشوی آب برطرف نمی‌شود و باید با روش‌های مکانیکی(مسواک زدن)آن را تمیز نمود. با سخت شدن تدریجی پلاک میکروبی لایه‌ای به نام جرم تشکیل می‌گردد که به علت داشتن سطح زبر، مقادیر بیشتری پلاک میکروبی را بر سطح خود نگه می‌دارد.


 ۷-چرا بعضی لثه‌ها دچاربیماری عفونت لثه می شوند؟

گروهی از میکروب ها  برای لثه به شدت بیماری‌زا هستند و در صورت تمیز نشدن دقیق دندان‌ها سبب بروز بیماری‌های لثه می‌گردند. مهم‌ترین نوع بیماری‌های لثه عبارتند از ژنژیویت (التهاب لثه) و پریودنتیت (تخریب استخوان اطراف دندان).
در ژنژیویت که به معنای التهاب لثه است، استخوان اطراف دندان سالم است ولی در پریودنتیت که عامه مردم به آن پیوره می‌گویند، استخوان اطراف دندان دچار تخریب می‌گردد. همواره مسیر پیشرفت بیماری لثه از ژنژیویت به سوی پیوره می‌باشد. پس اگر بیماری لثه در مرحله اول کنترل گردد، می‌توان از تخریب استخوان نیز جلوگیری نمود.
از مهم‌ترین علایم التهاب لثه می‌توان به خون‌ریزی از لثه و تغییر رنگ لثه اشاره نمود. در بسیاری از موارد قوام لثه در اثر التهاب، نرم و متورم می‌گردد و گاهی اوقات لثه دچار افزایش حجم نیز می‌گردد. تبدیل ژنژیویت به پیوره معمولاً به دلیل عدم رعایت کافی بهداشت دهان و در صورت مستعد بودن فرد خصوصاً از نظر عوامل ایمنی بدن صورت می‌گیرد. علایم بیماری در این موارد خون‌ریزی از لثه، بوی بد دهان، درد گنگ در فک‌ها، احساس درد بین دندان‌ها، احساس خارش در لثه، تمایل به فرو بردن اجسمام خارجی نظیر خلال دندان در بین دندان‌ها،‌ترشح چرک از لثه، لقی دندان، ریخته شدن خون روی بالش، جابه‌جا شدن دندان‌ها،‌گیر کردن غذا بین دندان‌ها، آبسه در لثه و موارد دیگر می‌باشد. از علایمی‌که معمولاً موردنظر دندانپزشک می‌باشد عمیق شدن شیار لثه است که همگام با تحلیل استخوان صورت می‌گیرد، تحلیل استخوان نیز از روی رادیوگرافی تعیین می‌گردد.


 ۸-آیا بیماری های قلبی وعفونت لثه با هم مرتبط هستند ؟

امروزه رابطه میان بیماری‌های قلبی‌عروقی (تنگی عروق قلب) و عفونت‌های دهانی (خصوصاً بیماری‌های لثه) شناخته شده است. تنگی عروق قلب به صورت بروز یک لایه از سلول‌های مرده و کریستال‌های کلسترول و پروتئین و…. در داخل رگ‌های با قطر متوسط است که به تدریج با ایجاد این لایه به تنگ شدن عروق منجر می‌گردد.
از مهم‌ترین عوامل مستعدکننده بیماری‌های قلبی و عروقی به فشار خون، بالا بودن کلسترول، کشیدن سیگار، سن، دیابت، استرس و کم‌تحرکی اشاره می‌گردد که امروزه عفونت‌های دهانی و بیماری‌های لثه نیز به‌ این فاکتورهای خطر اضافه می‌گردد.
تحقیقات نشان داده‌اند که در افرادی که مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌باشند میزان بیماری‌های لثه بیش از افراد سالم است.

برگشت


 ۹علائم بیماری لثه چیست؟

خون‌ریزی از لثه، بوی بد دهان، درد گنگ در فک‌ها، احساس درد بین دندان‌ها، احساس خارش در لثه، تمایل به فرو بردن اجسام خارجی نظیر خلال دندان در بین دندان‌ها، ‌ترشح چرک از لثه، لقی دندان، ریخته شدن خون روی بالش، جابه‌جا شدن دندان‌ها، ‌گیر کردن غذا در بین دندان‌ها، آبسه در لثه


۱۰-بهترین روش برای پیشگیری از عفونت لثه چیست؟

بهترین راه نگهداری بهداشت دهان استفاده از مسواک می‌باشد. حداقل دفعات توصیه شده برای مسواک زدن دو بار در شبانه روز می‌باشد. از آنجایی که بیش از تعداد دفعات مسواک زدن، روش مسواک زدن اهمیت دارد، توصیه می‌شود روش مسواک زدن را از دندانپزشک خود سوال نمایید. به نظر متخصصان لثه بهترین روش مسواک زدن دندان به این ترتیب است: مسواک را با زوایه ۴۵ درجه نسبت به سطح دندان به سمت لثه نگه دارید و به مسواک حداقل ده تا پانزده مرتبه حرکت لرزشی دهید. سپس می‌توانید چند مرتبه مسواک را به سمت نوک تاج بچرخانید. این عمل را ناحیه به ناحیه و سپس در سطح داخل دندان‌ها نیز انجام دهید. از مسواک زدن روی سطوح جونده دندان‌ها نیز غافل نشوید. نواحی بین دندان‌ها را باید با نخ دندان و در صورت باز بودن دندان‌ها از یکدیگر با خلال دندان یا برس‌های بین دندان تمیز نمایید.
معاینات منظم دوره‌ای ۶ ماه یکبار برای بررسی دندان‌ها و لثه‌ها همیشه توصیه می‌گردد. به خاطر داشته باشید همیشه پیشگیری از درمان بهتر است. پس با رعایت دقیق بهداشت دهان سعی کنید از ایجاد بیماری‌های لثه جلوگیری نمایید. در صورت بروز علایم بیماری‌های لثه که آنها را شناختید، سعی کنید قبل از ایجاد مراحل پیشرفته بیماری با کنترل منظم و درمان‌های ساده در نزد دندانپزشک خود از پیشرفت بیماری و از دست رفتن احتمالی دندان‌های ارزشمندتان جلوگیری نمایید.

برگشت


 -آیا جرم‌گیری مینای دندان را نازک می‌کند؟

جرم به صورت فیزیکی بین لثه و دندان شما فاصله می‌اندازد و چسبندگی لثه به دندان را از بین می‌برد بنابراین لثه‌ها شل شده و تحلیل می‌روند. به همین علت است که خیلی اوقات پس از جرم‌گیری تصور می‌کنید از بلندی لثه‌هایتان کاسته شده و بین دندان‌ها فاصله افتاده است اما حقیقت این است که لثه‌های شما در اثر وجود جرم، عقب نشسته‌اند و این فاصله تا به حال توسط جرم پر شده بود و قابل رویت نبود. وقتی جر‌م‌ها را بر می‌دارید، تازه متوجه می‌شوید که لثه‌های شما بر اثر وجود جرم تا چه‌اندازه تحلیل رفته‌اند. جرم به عنوان کانونی برای رشد و فعالیت میکروب‌های بیماری‌زا برای لثه شماست که محصولات سمی ‌این میکروب‌ها لثه‌ها را بیمار می‌کند. یک لثه سالم صورتی رنگ و براق بوده و محکم به سطح دندان چسبیده است اما ‌ترشحات و مواد‌زاید ناشی از فعالیت این میکروب‌ها، موجب التهاب و عفونت لثه می‌شود و به همین دلیل است که لثه در مجاور جر‌م‌ها، قرمز، شل و اسفنجی است. به دنبال التهاب لثه، استخوان اطراف دندان نیز تحلیل رفته و دندان با از دست دادن بافت‌های نگه دارنده خود به مرور زمان لق خواهد شد. سموم باکتری‌های موجود در جرم با انتشار در رگ‌های خونی لثه وارد سیستم گردش خون می‌شود و می‌تواند موجب بالا رفتن قند خون در افراد دیابتیک، تشدید بیماری‌های قلب و عروق و حتی ‌زایمان زودرس شود.
فواصل جرم‌گیری برای افراد مختلف، متفاوت است. اگر بهداشت دهانی شما مناسب باشد، بیماری‌های لثه نداشته باشید و میزان مواد معدنی بزاقتان کم باشد، احتمالاً در فواصل زمانی بیشتری نیاز به جرم‌گیری خواهید داشت.


۱ فواصل مجاز جهت جرم گیری به چه میزان می باشد ؟

مینای دندان با داشتن بیش از ۹۶ درصد مواد معدنی یکی از سخت‌ترین مواد موجود در جهان است که تنها الماس آن را ‌تراش می‌دهد. ابزارهای جرم‌گیری از آلیاژهایی ساخته شده‌اند که به سختی الماس نیست و نمی‌توانند مینای دندان را برداشته و به آن آسیب برسانند. در عین حال هنگام جرم‌گیری نوک وسیله فقط با جر‌م‌ها در تماس است و با رعایت اصول صحیح جرم‌گیری، هیچ خطری دندان و مینای آن را تهدید نمی‌کند.

۲-در موارد معمول وجهت رعایت بهداشت دهان و حفظ سلامتی دندانها باید روزی چند بار مسواک بزنم؟
مسواک زدن برای افراد عادی دو بار درروز بکبار شب قبل از خواب و یک بار صبح بعد از بیدار شدن و قبل از خوردن صبحانه است این کار باعث حذف ذرات غذایی و کاهش تعداد میکروب های پوسیدگی زا در دهان میشود-

-نحوه استریل وسایل در مطب دندانپزشکی به چه صورت است؟   
تمامی وسایل معاینه در ابتدا با دستگاه اولتراسونیک شتستشو داده می‌شوند سپس در بسته‌بندی های مخصوص اتوکلاو قرار می‌گیرند و با دستگاه اتوکلاو پیشرفته در چندین مرحله تحت خلا فشار بالا و حرارت استریل می‌گیرند تا تمام وسایل عاری از هرگونه آلودگی گردد

 

برگشت

پرسش و پاسخ هایی در مورد پوسیدگی دندان کودکان


روی خط خبرگزاری ها, سلامت دهان و دندان
آقای دکتر مصطفی محاوری – متخصص دندانپزشکی کودکان


سوال – در مورد پوسیدگی دندان کودکان توضیحاتی بدهید .
پاسخ – الان سطح فرهنگی جامعه خیلی بهتر شده است و اطلاعات پزشکی خانواده ها خیلی بهتر شده است . شناخت پوسیدگی و مشکلاتی که هست باعث شده تا درمان آن بیشتر مورد توجه قرار بگیرد . پوسیدگی نتیجه ی هماهنگ شدن سه تا عامل با همدیگر است . آن ساختمان دندان وجود داشته باشد ، در کنارش مواد قندی و پوسیدگی زا باید باشد و عامل پوسیدگی هم باید باشد . وقتی این سه تا عامل در کنارهم قرار می گیرند باعث ایجاد پوسیدگی می شود . اگر ما بخواهیم دندانهای سالمی داشته باشیم باید سعی کنیم این چرخه را بنحوی بشکنیم یا بحث کنترل تغذیه و مواد غذایی را داشته باشیم که عمده فرضیه ی ما است و یا از طریقی میکروب ها را حذف کنیم با روش های مکانیکی یا روش های دیگر که بتوانیم این مسئله را کنترل کنیم تا دچار عوارض پوسیدگی ها نشویم . پوسیدگی در ظاهر یک بیماری منفعل بنظر می آید ولی واقعیت این است که عوارض بسیار متعددی را در کنار خودشان ایجاد می کنند که درباره ی آن صحبت خواهیم کرد .


سوال – اگر به پوسیدگی دندان توجهی نشود ، در اثر گسترش آن چه قسمت هایی از دندان درگیر می شود ؟
پاسخ – بافت دندان سه قسمت دارد . یک قسمت فوقانی که مینای دندان است و در زیر آن عاج دندان است و قسمت زیر که به آن عصب دندان می گوییم . عصب از مجموعه ی عروق و عصب است که حیات دندان را حفظ می کند .وقتی پوسیدگی می آید و رشد می کند و وارد مینای دندان و عاج می شود . پوسیدگی برای فرد دردناک می شود و پوسیدگی را احساس می کند . وقتی از عاج می گذرد و وارد ناحیه ی عصب می شود می تواند درگیریهایی را ایجاد کند که منجر به مرگ عصب بشود . بدنبال این اتفاق در انتهای عصب ، ما می توانیم آبسه هایی داشته باشیم که این آبسه ها خودش مشکلات بعدی را ایجاد می کند . وقتی شما یک آبسه در ریشه داشته باشید و این درمان به موقع انجام نشود ، مثل عفونتهای دندان های قدامی بچه ها ، قسمت هایی از صورت را هم درگیر می کند و آبسه می تواند خطراتی را برای چشم ایجاد بکند . این از موارد اورژانس هست که باید ظرف ۲۴ ساعت درمان باید انجام بشود . مسائل جانبی پوسیدگی خیلی نگران کننده تر است و در جامعه ما از این مسئله غفلت می شود .

برگشت


سوال – درباره ی عوارض پوسیدگی قبل از رسیدن به مراحل آبسه توضیحاتی بفرمایید .
پاسخ – خود پوسیدگی یک بیماری عفونی است و یک بیماری منفرد نیست . مثلا یک خال روی یدن شما خودش را به قسمتهای دیگر بدن سرایت نمی دهد . ولی در پوسیدگی وقتی یک دندان دچار آن می شود ، دندان مجاور هم مستعد پوسیدگی است و می تواند درگیر بشود و برای ما مشکل ایجاد کند . وقتی شما برای دندان آسیای شیری درمان انجام ندهید ، باعث می شود که دندان دائمی را درگیر کند و آن دندان در سن ده سالگی نمی افتد و دائمی است و باید تا ۹۰ سالگی در دهان فرد باشد . مسئله ی دیگر تاثیری است که دندانهای شیری روی دندانهای دائمی می گذارند . زمانی که دندانهای شیری شما عفونت می کند چون در زیر آن دندانهای دائمی را دارید ، این عفونت می تواند در دندانهای دائمی شما هم اثر بگذارد . هر عفونتی که در دندان شیری باشد ، این عفونت در مجاورت جوانه ی دندان دائمی قرار می گیرد . وقتی این درمان انجام نشود می تواند روی دندان دائمی شما اثر بگذارد و آنرا کاملا تخریب کند . گاهی می تواند فرم دندان دائمی را بنحوی ایجاد کند که دندان حالت عدم تشکیل را دارد . یعنی نیمه ی دندان تشکیل نمی شود . این یکی از عوارض عفونت دندانهای شیری برای دندانهای دائمی است . بخاطر همین ما تاکید داریم که در عفونت در دندانهای شیری خیلی دقت بشود .


سوال – اولین دندان دائمی در کجا رویش پیدا می کند ؟
پاسخ – والدین معمولا به این مسئله توجه نمی کنند و بعضی مواقع حتی نمی دانند که دندان شیری افتاده است یا خیر . تعداد دندانهای شیری ۲۰ عدد است . دو تا دندان قدامی و نیش و دوتا دندان آسیایی و نیش را داریم . جای دندانهای آسیای شیری ، دندانهای آسیای کوچک دائمی در می آید اما دندانهای آسیای بزرگ ما که همان دندان آسیای اول و آسیای دوم و دندان عقل است ، اینها دندانهایی نیستند که جای هیچ دندان دیگری در بیایند . در واقع به سیستم دندانی ما اضافه می شوند . بعد از دندان شیری اولین دندان آسیا رویش پیدا می کند بدون اینکه جایگزین دندانی بشود و در سن ۶ سالگی این دندان در می آید . در این سن چون بچه ها تنقلات زیاد مصرف می کنند و تغذیه های نامناسب را دارند و اینکه بچه ها تا ۹ سالگی مسئولیت بهداشت آنها بدست والدین است و تا ۳ سالگی کاملا بعهده ی والدین است . خوردن چیبس ، شیرکاکائو و … پوسیدگی باعث می شود که روی آنها بشدت پوسیدگی ایجاد بشود . و آنها بسیار مستعد پوسیدگی هستند . اولین دندانی که رویش پیدا می کند آن استحکامی که مثلا دندان آسیای دوم دارد ، دندان آسیای اول نسبت به پوسیدگی ندارد و می تواند خیلی سریع درگیر بشود . پدر و مادر بدانند که از۶ سالگی دندانهای دائمی در دهان کودک شروع به رشد می کنند و باید بهداشت را خیلی بیشتر رعایت کنند .


سوال – در مورد عوارض پوسیدگی دندان در هنگام بلع صحبت بفرمایید .
پاسخ – وقتی بچه ها دچار مشکل پوسیدگی می شوند دچار مشکلات خاصی می شوند از جمله دردی که در موقع جویدن دارند . یک بچه ی سه ساله تمام دندانهای بالایش درگیر شده بود که ما مجبور شدیم بخاطر این پوسیدگی شدید ، او را زیر عمل جراحی ببریم و کار را در زمان بیهوشی برای بچه انجام بدهیم زیرا بغیر از بیهوشی نمی شود این کار را برای بچه انجام داد . این بچه با این وضع نمی تواند عمل جویدن را بطور صحیح انجام بدهد . زیرا بچه هم درد دارد و هم آرامش ندارد و بوی بد دهان برای بچه ایجاد می شود و از نظر روحی و روانی می تواند روی ساختار دیگر زندگی بچه اثر بگذارد . ما توصیه می کنیم بجای اینکه بچه به این وضع بد برسد و بعد به درمان های ترمیمی و بیهوشی اقدام کنیم ، بیاییم از ابتدا این مشکل را کنترل کنیم که به این درمان ها کشیده نشود . اگر دندانهای شیری ما قبل از دو سالگی از دست برود ، چون هنوز تکلم کودک کامل نشده است می تواند روی تلفظ بچه تاثیر بگذارد .


سوال – دختر من ۵/۶ سال سن دارد . یکی از دندانهایش حالت پوسیدگی پیدا کرده است و چند تا از دندانهایش سیاه شده است . دندانهای عقبی است . راهنمایی بفرمایید .
پاسخ – در سن ۱۰ سالگی این دندانهای جایگزین می شود و در نتیجه ما نمی توانیم دندان را رها کنیم . حتما باید این دندانها تحت درمان قرار بگیرند. هم بخاطر خود دندان و حفظ فضای دندان و مشکلاتی که برای کودک پیش می آید و اینکه این دندان در مجاورت دندان دائمی قرار می گیرد و این دندان ها هم دچار پوسیدگی می شود . حتما درمان ترمیم برای این دندانها انجام بشود .


سوال – اگر پزشک تشخیص بدهد که دندان ۶ ماه دیگر می افتد ، آیا باز درمان لازم است یا اینکه عامل زمان خودش مشکل را حل می کند ؟
پاسخ – ما وقتی احساس می کنیم که دندانی کمتر از یک سال می خواهد در دهان بیمار بماند ، درمانهای ما متفاوت می شود . اگر عفونت یا پوسیدگی شدیدی باشد ، دندان را از دهان خارج می کنیم یا اینکه پوسیدگی دندان را در حد محدود ترمیم کنیم تا زمان افتادن برسد.اگر فاصله ی افتادن دندان شیری و رشد دندان دائمی بیشتر از شش ماه تا یکسال باشد ما به سراغ درمانهای ترمیمی می رویم .

برگشت


سوال – فضاهای خالی که در اثر کشیدن دندان در دهان وجود دارد ، آیا می تواند مشکلی ایجاد بکند ؟
پاسخ – دندان در دهان این جوری نیست که در جای خودش بماند . یک حرکت خفیف رو به جلو دارد . وقتی دندانهای خلفی کشیده می شود این باعث می شود که فضای پشت سرش پر بشود . هر دندان شیری یک دندان دائمی زیرش وجود دارد . یعنی هر دندان شیری علاوه بر اینکه وظیفه ی جویدن و خوردن را برای کودک انجام می دهد ، مسیر دائمی دندان را حفظ می کند و هم جای آن را برای شما حفظ می کند . زمانی که شما دندان شیری را زودتر از موعد خودش از دست می دهید ، نتیجه این می شود که فضای دندانی بین دندانها بسته می شود و بعدا ما مشکل کمبود فضا خواهیم داشت و بعدا در این فضای خیلی کم یک دندان می خواهد در بیاید یا اینکه پوسیدگی های شدید فک باعث می شود که چون جای یکی از دندانها خالی بوده باعث می شود که دندانها بشدت حرکت کنند . در بعضی مواقع این قدر فضا بسته می شود مثل این است که اصلا دندانی وجود نداشته است . برای این بیمار دیگر نمی شود کاری انجام داد . این مشکلاتی است که دندانهای شیری برای ما ایجاد می کند . شما باید به موقع مراجعه بکنید و این فضاها را حفظ کنید .اگر شما در درجه ی اول بتوانید پوسیدگی ها را حذف بکنید، و بتوانید به این طریق فضاها را حفظ بکنید ، این ایده آل است . حالا اگر زمانی مجبور هستید که دندان را بکشیم ، حداقل کاری که ما می توانیم برای کودک انجام بدهیم این است که برایش فضا نگهدار بگذاریم . زمانی که ما دندان شیری را زودتر از دست می دهیم دندانها بشدت جابجا می شوند . بعضی مواقع این اتفاق خیلی شدید رخ می دهد . گاهی در قسمتی که دندان را کشیده ایم انحراف داریم . اینها مشکلاتی است که با یک کنترل کوچک درست می شود . اگر برای این کودکان فضا نگهدار بگذاریم در واقع وسیله ای بگذاریم که جای دندان کشیده شده را برای ما حفظ کند . این فضا نگهدار ممکن است خیلی هم برای ما قابلیت عملکرد هم نداشته باشد . مثلا معمولا روی آن دندان تعبیه نمی کنند و معمولا از آن بصورت ثابت استفاده می کنیم . زیرا بچه در سنی است که همکاری زیادی برای استفاده از وسایل متحرک ندارد و چون وسیله ثابت است باید وسیله ی جوری طراحی بشود که کاملا قابلیت تمیز شدن را داشته باشد . بخاطر همین ما در فضا نگه دار ها از حالتی مثل دندان مصنوعی استفاده نمی کنیم . بیشتر هدفمان در این مرحله این است که فضای دندان از دست رفته را حفظ کنیم .


سوال – پسر من نه سال دارد و در سن هشت سالگی یکی از دندانهای جلویش افتاده است البته همه ی دندانهایش دیر افتاده است . ولی دندان جلویش الان یک سال است که در نیامده است . اینکه هیچ کدام از دندانهایش در شش سالگی نیفتاده ، آیا این طبیعی است ؟ راهنمایی بفرمایید .
پاسخ – تغییر در رویش دندانها در بچه ها یک تفاوت طبیعی تلقی می شود . من توصیه می کنم که والدین خیلی نگران نشوند . ما حتی تا دو سال هم در رویش دندانها تاخیر داریم . توصیه ی من این است که حتما به یک دندانپزشک مراجعه کنند . گاهی اوقات دندان دائمی که می خواهد در بیاید یکسری دندانهای کوچک اضافه ایجاد می شود و در آن ناحیه قرار می گیرد ، در واقع سر راه رویش دندان را گرفته است . اگر دندانپزشک ایشان را ببیند با یک رادیوگرافی می تواند تشخیص بدهد که برای رویش دندان ایشان مانعی وجوددارد یا اینکه تاخیر رویش طبیعی است . اگر مانعی وجود داشته باشد مانع را برمی دارند و رویش صورت می گیرد . بنظر می آید که ایشان مشکل مانع هم ندارند و همان تاخیر طبیعی رشد است . نگرانی خاصی ندارد . اما توصیه می شود که یک بررسی کلی انجام بشود . بین ۶ ماه تا ۸ ماه ما می توانیم رویش تاج را ببینیم .

برگشت


سوال – دختر ۵ ساله ای دارم که جلوی دندانهایش یک دندان اضافه دارد . آیا این می شود باعث پوسیدگی بشود و باید آن را بکشم ؟
پاسخ – این همان دندانهای اضافی است که گفتم و در ایشان رویش هم پیدا کرده است . ایاشن حتما به دندانپزشک مراجعه کنند و این دندان اضافه را خارج کنند. اگر دندان اضافه به موقع خارج بشود یعنی درهمین سن ۵ سالگی ، فقط باید دندان خارج بشود و سیستم فکی فضا را پر می کند . و هیچ مشکی در دندانهای دائمی شان نخواهند داشت . اگر از این دندان خارج بشود دیگر مشکل پوسیدگی هم ایجاد نخواهد شد .


سوال – من پسر ۳ ساله دارم . از زمانی که دندانهای جلویش شروع به رشد کرد ، دندانهایش آهکی بود . الان پزشک می گوید که دندانهایش میناسازی نکرده است . دندانهایش عفونت می کند . چطور می توانم جلوی این عفونت را بگیرم و آیا برای دندانهای دائمی اش هم این اتفاق می افتد ؟
پاسخ – برای ایشان باید کار درمان دندانپزشکی انجام بشود . سه سالگی سن کمی است که شما بخواهید دندانها را خارج کنید . باید درمان عصب انجام بشود و بافت عفونی عصب خارج بشود . و ترمیم به نوعی انجام بشود که این دندانها برایش بمانند . مشکلات لثه که ایشان می گویند احتمالا عفونت انتهای ریشه ی دندان است . زیرا در این سن ما مشکلات لثه شدید برای بچه نداریم . آبسه ها وتورم هایی که ایجاد می شود بخاطر عفونت ریشه است . تا آنجا که می شود دندان را حفظ کنند و در صورتی که امکان حفظ کردن دندان نبود چاره ای نیست که دندان خارج بشود که حداقل دندانهای دائمی زیر دندانهای شیری عفونت نگیرند و باعث تخریب ساختار دندان نشود .

برگشت


سوال – آیا جنس دندان مهم است ؟
پاسخ – از لحاظ علمی ما دندانهایی داریم که خیلی مستحکم هستند و بیشترین تخریب های اسید هم نمی تواند روی آنها تاثیر بگذارد . دندانهای بسیار ضعیفی داریم که با یک تحریک کوچک می توانند دچار حادثه بشوند. اگر تغذیه بچه از نظر کنترل مواد قندی و بهداشت رعایت بشود ، مطمئن باشید که اگر جنس دندانهایشان آهکی هم باشند پوسیدگی ایجاد نخواهد شد. اگر دندانها ضعیف باشد در دندانهای دائمی هم می تواند تاثیر بگذارد ولی آن چیزی که ما به تجربه دیده ایم که می گویند جنس دندان آهکی ، باز این به خود ما در کنترل پوسیدگی دندان بر می گردد . کنترل پوسیدگی دندان بچه ها از زمان بارداری مادر شروع می شود .


سوال – پسر ۱۲ ماه دارم . در ۷ ماهگی دو تا دندان پایین ش درآمده است و دو دندان بالایی روی شلکه ی سیاه است . آیا این بخاطر قطره ی آهن است ؟ او دندان قروچه می کند . اول رویش لکه سیاه نبود ولی بعدا سیاه شد . بچه ی من به لبنیات حساس بود ومن هم مواد لبنی استفاده نمی کردم . آیا می شود این مشکل دندان بخاطر کمبود کلسیم باشد ؟ در مورد خوردن موقع قطره ی آهن توضیحاتی بفرمایید .
پاسخ – این تغییر رنگ ناشی از قطره ی آهن است . بدنبال مصرف قطره ی آهن تغییر رنگی را در دندانها داریم که این تغییر رنگ می تواند گذرا باشد. اگر دندان خوب تمیز بشود می تواند برداشته بشود . علت آن این است که این قطره یک مقداری چسبندگی با بافت دندان دارد و سخت برداشته می شود . اگر این به موقع خودش برداشته نشود و ناحیه ی دندان تمیز نشود می تواند بعدا به پوسیدگی تبدیل بشود ولی خودش پوسیدگی نیست . خودش صرفا تغییر رنگ است.قطره ی آهن پوسیدگی زا نیست . و حتما اگر پزشک توصیه کرده است از قطره ی آهن استفاده بکنید . قطرهی آهن باعث تغییر رنگ می شود . باید دندان را به موقع تمیز کنند . اگر لازم است به متخصص مراجعه کنند تا کار حرفه ای روی آن انجام بشود و لکه های سیاه برداشته بشود . دندان دائمی مشکلی نخواهند داشت . کیفیت داروها حتی در ایران می تواند فرق بکند . اگر ایشان وقتی قطره ی آهن را می دهند مستقیما روری دهان نریزند و ته حلق بریزند و همان لحظه هم دنندان را پاک کنند . در مورد خوردن قطره ی آهن که پزشکان توصیه می کنند که باید نیم ساعت قبل از آهن به بچه شیر ندهند و بعد از آن هم نیم ساعت شیر ندهند بخاطر این است که زیرا قطرهی آهن با شیر ترکیب می شود و جلوی جذب آهن را می گیرد . فقدان کلسیم روی آخرین جایی از بدن که تاثیر می گذارد دندان است . اگر فرد مشکل کمبود کلسیم داشته باشد اول مشکل خودش را روی استخوانها نشان می دهد و اگر پزشک توصیه ای برای مکمل ایشان نکرده اند مشخص است که ایشان مشکلی در جذب کلسیم و استخوان سازی ندارند .

برگشت


سوال – آیا ساخت فضا نگهدار روش وقت گیری است و روش دردناکی برای کودک است ؟
پاسخ – هیچ پروسه ی دندانپزشکی دلچسب نیست . فعالیت پزشکی خیلی برای ما خوشایند نیست . ولی پروسه ی ناراحت کننده به آن معنا هم نیست . گاهی از یک کار ترمیمی برای کودک راحت تر است . از طرف دیگر شما باید ضرورت قضیه را ببینید . شاید کودک برای چند لحظه که شما می خواهید قالب گیری را برای او انجام بدهید یا خمیری را که می گذارید ، احساس ناراحتی بکند ولی شما باید معایب و مزایای قضیه را بسنجید . اگر شما از فضا نگه دار استفاده بکنید می توانید براحتی درمان های پیچیده ی ارتودنسی را کنترل کنید ، کودک را از مواجه شدن با مشکلات شدیدتر که منجر به عدم قرینگی فکی و بدنبال آن عدم قرینگی صورتی می شود جلوگیری کنید . شما با گذاشتن یک فضا نگهدار می توانید کود ک را به نوعی بیمه کنید در مقابل تخریب هایی که به ساختار نظم دندانی او آسیب وارد می شود . اگر چند لحظه آن قالب را در دهانش تحمل کند ، ارزش این را دارد . در ۹۰ درصد موارد تزریق بی حسی نمی خواهد . برای ساخت فضا نگهدار حداقل دو جلسه نیاز دارد . یک جلسه قالب گیری انجام می شود و برای هر کودک باید قالب گیری اختصاصی انجام بگیرد .بعد از قالب گیری که ۵ دقیقه طول می کشد آنرا به لابراتوار می فرستند تا ساخته بشود و وقتی ساخته شد جلسه ی بعدی است که باید آن را در دهان کودک بگذاریم . این واقعا ارزش وقت گذاشتن را دارد . فضا نگهدار باید تحت نظارت دندانپزشک باشد و این طور نیست که پنج سال فضا نگهدار را در دهان کودک بگذارید و به آن کاری نداشته باشیم . باید هر سه تا شش ماه بیمار چک بشود . زمانی که ما با رادیوگرافی یا مشاهده ی چشمی فهمیدیم که دندان زیری در حال رویش است و پیش بینی بشود که ظرف چند ماه آینده دندان زیری در می آید می توانیم فضا نگهدار را خارج کنیم . اگر متوجه این امر نشدند به محض اینکه تاج صدفی را دیدند این فضا نگهدار را خارج کنند .
اگر می خواهید در آینده و در دوران نوجوانی و بزرگسالی فرزندان شما دندان سالم و منظمی داشته باشند حتما به فکر کنترل پوسیدگی دندان در دوره شیری و دوران دبستان آنها باشید که تا از مزایای آن بهره مند بشوید

برگشت

سوال – پوسیدگی دندان در کودکان با توجه به موقتی بودن دندانهای شیری تا چه حد مهم است؟

پاسخ- کودکان به علت نوع تغذیه شان که شامل غذاهای پرکربوهیدرات می شود و رعایت نکردن بهداشت دهان ـ که ناشی از بی توجهی خانواده ها به ضرورت رعایت بهداشت دهان می شود ـ به شدت در معرض بروز پوسیدگی ها هستند. پوسیدگی دندان در کودکان نیز نظیر بزرگسالان باعث بروز درد می شود، ولی بیشترین شدت درد دندان کودک، به علت گیر غذایی در ناحیه پوسیدگی است که با پاکسازی ناحیه درگیر به طور موقت قابل رفع است.دکتر مصطفی محاوری، متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان با تاکید بر این که اگر درد دندان کودک به دنبال پوسیدگی منجر به آبسه و تورم شود باید با جدیت بیشتری مورد توجه و پیگیری درمانی قرار گیرد، گفت: چنین وضعی از موارد اورژانس در دندانپزشکی کودکان تلقی می شود و باید در اولین فرصت ممکن از سوی دندانپزشک تحت درمان قرار گیرد.

-نحوه استریل وسایل در مطب دندانپزشکی به چه صورت است؟   
تمامی وسایل معاینه در ابتدا با دستگاه اولتراسونیک شتستشو داده می‌شوند سپس در بسته‌بندی های مخصوص اتوکلاو قرار می‌گیرند و با دستگاه اتوکلاو پیشرفته در چندین مرحله تحت خلا فشار بالا و حرارت استریل می‌گیرند تا تمام وسایل عاری از هرگونه آلودگی گردد.

سوال- بهترين زمان براي اولين ويزيت دندانپزشكي كودكان از نظر علمی چه زمانی است؟

همزمان با رویش اولین دندان شیری است.

میانگین این زمان حدود ۸ ماهگی است.به گزارش ماهنامه دنیای سلامت، اگر برای والدین چنین امکانی وجود نداشت یا دسترسی به دندان‌پزشک اطفال که می‌داند چطور باید کودک را معاینه کند، مقدور نبود تا یک سالگی لازم است اولین معاینه دندان‌پزشکی صورت گیرد. در این ملاقات اولیه، دندان‌پزشک روش‌های رعایت بهداشت و اینکه چطور باید دندان‌های کودک را تمیز کنند و حتی رژیم غذایی که می‌تواند سلامت دندان‌های کودک را تضمین کند به مادر و پدر می‌آموزد. این نکته را همه والدین باید مدنظر قرار دهند و تا یک سالگی لااقل یک بار کودکشان را نزد دندان‌پزشک ببرند. آن‌ها نباید منتظر توصیه کسی باشند. این اولین اشتباه مادر گرامی از روی ناآگاهی بوده است.اما اولین تغییر حالت یا علامتی که می‌تواند دلیلی بر پوسیدگی دندان باشد، چیست؟

برگشت


یک مادر چگونه می‌تواند متوجه آن شود؟

لازم است بدانید اولین دندان‌هایی که در بچه‌ها پوسیده می‌شوند، دندان‌های قدامی فک بالا هستند. علتش هم می‌تواند این باشد که این دندان‌ها معمولا قبل از یک سالگی درمی‌آیند و بچه‌های زیر یک سال حتی شب‌ها نیز شیر می‌خورند و در حالی که سر شیشه را در دهان دارند یا پستان مادر را می‌مکند به خواب می‌روند. در شرح حال بسیاری از بچه‌هایی که با پوسیدگی دندان‌های جلویی فک بالا به کلینیک‌های دندان‌پزشکی مراجعه می‌کنند عادت شبانه شیر خوردن را ذکر می‌کنند. علاوه بر این علت اصلی پوسیدگی، عدم رعایت بهداشت هم باعث می‌شود این پوسیدگی‌ها به سرعت رشد کنند. همان‌طور که می‌دانید مقدار بزاق دهان هنگام خواب به شدت کاهش می‌یابد. (حتما تا به حال متوجه خشکی دهانتان هنگامی که از خواب بیدار می‌شوید، شده‌اید.) و مادرانی که نسبت به رعایت بهداشت دهان کودکشان بی‌دقت هستند، اجازه‌ می‌دهند این پوسیدگی پیشرفت و به سرعت دندان‌های فک بالا را درگیر کند.


در صورت ادامه روند شیردهی شبانه حتی دندان‌های آسیا نیز دچار پوسیدگی می‌شوند. پوسیدگی دندان‌های آسیا بسیار جدی‌تر است چون بچه‌ها را در امر جویدن غذا با مشکل مواجه می‌کند و از تغذیه عادی عقب می‌اندازد. مادران باید به علامت اصلی پوسیدگی دندان‌ها یعنی تغییرات ظاهری و حفره‌دار شدن سطح سفیدرنگ دندان یا‌‌ همان تغییر ظاهر مینای دندان حساس باشند و برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی، توصیه‌هایی را از دندان‌پزشک بخواهند چون زیر ۲ سال هیچ اقدام درمانی نمی‌توان کرد.
یکی دیگر از دلایلی که باعث می‌شود مادران متوجه پوسیدگی دندان‌های کودک نشوند، نسبت دادن تغییر حالت و رنگ دندان‌ها به قطره آهن است. چون برای بچه‌ها از ۶ ماهگی قطره آهن تجویز می‌شود و هر چه سعی کنید باز هم تغییر رنگ مختصری به دندان‌های کودک می‌دهد، توجه مادران از دندان‌ها کاسته می‌شود. البته باید تاکید کنم تغییر رنگ بسیار مختصر در اثر قطره آهن با مسواک زدن برطرف می‌شود و اگر سعی کنید قطره را درست در انتهای دهان بریزید دندان‌ها رنگ نمی‌گیرند. بعد از دادن قطره لازم است به بچه آب بدهید یا دندان‌هایش را با گاز مرطوب تمیز کنید. پیشرفت پوسیدگی با علامت درد (بچه اجازه نمی‌داد دست به سمت دهانش ببرند) خود را نشان می‌دهد. گاهی بچه‌ها دندانشان را مدام لمس می‌کنند یا تب بدون علت یا بیماری خاص دارند. این‌ها دلیل پیشرفت پوسیدگی است. اگر از این مرحله بگذرد آبسه و تورم ظاهر می‌شود و گاهی آنقدر پوسیدگی ریشه را تخریب می‌کند که چاره‌ای جز کشیدن دندان نمی‌ماند.

برگشت


والدین عزیز نباید مضطرب شوند. فقط کافی است ویزیت قبل از یک سالگی داشته باشند و توصیه‌های دندان‌پزشک را جدی بگیرند. دندان‌پزشک به شما خواهد گفت شیرینی یا شکلات به ویژه شکلات‌های چسبنده به بچه ندهید و اگر گاهی به او دادید دهانش را بشویید یا از او بخواهید مقداری آب بنوشد. در رژیم بچه مقدار قند باید محدود باشد. ضمنا شیوه مسواک زدن به بچه را آموزش می‌دهد. به خاطر بسپارید حتی اگر پوسیدگی سطحی در چنین مواقعی اتفاق بیفتد با رعایت بهداشت پروسه پوسیدگی متوقف می‌شود یا خیلی کند خواهد شد.اگر شما به دندان‌پزشک مراجعه کنید، او با یک بررسی ساده می‌تواند با ترکیبات خاص فلوراید‌داری که در اختیار دارد (اشکال خاصی از مواد برای بچه‌های زیر ۳ سال وجود دارند) و انجام فلورایدتراپی، مانع پوسیدگی دندان‌های کودکتان شود یا تا حدود زیادی از روند تخریب بکاهد. با این کار فرصتی به دست می‌آید که سن بچه افزایش یابد. بچه‌های ۳ سال به بالا با ترفندهای خاص همکاری خوبی دارند و روی یونیت دندان‌پزشکی قرار می‌گیرند و امکان درمان پوسیدگی را فراهم می‌کنند. اگر کودکی دندان‌های قدامی‌اش را به دلیل پوسیدگی از دست داده باشد هر چند فقدان این دندان‌ها در امر جویدن خللی ایجاد نمی‌کند اما از منظر زیبایی و همچنین تلفظ برخی حروف مشکل‌ساز خواهد شد. تلفظ حرف‌هایی مانند «ف» «ر» یا «ل» امکان دارد به درستی انجام نشود. در این حالت برخی از والدین اصرار می‌کنند از منظر زیبایی نمای دندان‌های جلویی برای بچه‌ بازسازی ‌شود. به این منظور پلاک‌های خاص ثابتی طراحی می‌شود که مانند یک پروتز که ساخته شده از اکریلیک‌های خاص همرنگ دندان است عمل می‌کند و با بند مخصوصی به دندان‌های عقبی کودک وصل می‌شود. این پروتز صرفا جنبه زیبایی دارد و هیچ کمکی به جویدن بچه نمی‌کند و کارایی دیگری ندارد.
تاکید بیشتر ما در مورد پوسیدگی دندان‌های عقبی است که متاسفانه از دید والدین پنهان می‌ماند. توصیه می‌کنم حتما با مراجعه به دندان‌پزشک مانع این روند پوسیدگی شوید و یادتان باشد اگر این اتفاق برای دندان‌های عقبی بیفتد بچه را با مشکل جدی غذا خوردن روبه‌رو می‌کند. خدا را شکر این مادر عزیز به موقع به داد دندان‌های آسیای اشکان رسیده است.

 

 سن مناسب برای مسواک زدن دندان کودکان با خمیر دندان سوال: آیا برای مسواک زدن دندان کودکان خردسال می‌توان از خمیر دندان استفاده کرد؟

پاسخ:تمیز کردن دندان‌ها در سنین کودکی بسیار مهم است. والدین باید از شش ماهگی تا سه سالگی فضای دندانی کودک را پس از هر بار شیر خوردن یا غذا خوردن با پنبه خیس تمیز کنند.


برای کودکان زیر دو سال نیازی به استفاده از خمیر دندان برای مسواک زدن نیست، توصیه می‌شود برای کودکان بعد از سن سه سالگی نیز از خمیردندان‌های «مخصوص اطفال» استفاده شود.


از سن حدود دو و نیم سالگی به بعد کودک باید با همکاری والدینش مسواک بزند و به محض بروز پوسیدگی و قبل از درد گرفتن دندان‌ها با مراجعه به دندانپزشک نسبت به ترمیم آن‌ها اقدام کند.

برگشت

اولین بار چه زمانی کودک را به دندانپزشکی ببریم؟

☘️توجه داشته باشید که مادران عزیز میتوانند دردوران بارداری هم بامراجعه به دندانپزشک از بهداشت دهان ودندان خودوکودکانشان اطلاع بیشتری کسب کنند

☘️☘️بعدازتولد بهترین زمان ملاقات کودک بعد ازرویش اولین دندان شیری ولی نه دیرتر از۱۲ماهگی میباشد
 
❤️❤️معاینه کودک بدون نگرانی ازگریه او انجام میشود
✅✅توصیه های بهداشتی

۱-عدم شیردادن دلخواهانه
۲-آب درشیشه شیر هنگام شب
۳-کاهش مصرف قندها
۴-تمیزکردن لثه ها ومسواک زدن  دندانهای کودک توسط والدین با یک تکه گاز  و یک مسواک انگشتی  
۵-ایمن کردن خانه بعداز راه افتادن کودک
۶-استفاده ازصندلی ایمنی دراتومبیل
۷-مراجعه به دندانپزشک درصورت هرگونه آسیب دندانی

 

سياهى دندان ناشى از قطره آهن
 
 ۱چرا  قطره آهن، باعث سياه شدن دندان‌های بچه‌ها مى شود؟

قطره آهن حاوی یونی رنگی است که می‌تواند در بزاق حل شود و با رسوب و جذب سطحی روی دندان باعث ایجاد رنگ قهوه‌ای یا سیاه در سطح دندان و خط لثه شود.
 
۲ آیا قطره آهن باعث پوسیدگی دندان‌ها هم می‌شود؟


 خير! دلیل اصلی پوسیدگی دندان، باکتری است که به علت عدم رعايت بهداشت ايجاد مى شود.
 قطره آهن به خودی خود باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود. شیرین‌کننده‌های این قطره‌ها نیز از نوع سدیم‌ساخارین است که میکروب‌های پوسیدگی‌زا از آنها تغذیه نمی‌کنند.
 
قطره آهن باعث پوسیدگی نمی‌شوند مگر اینکه به‌صورت ثانویه باعث تخلخل درسطح مينا شوند و جذب پلاک میکروبی به داخل اين تخلل ها افزایش يابد که این امر می‌تواند باعث پوسيدگى شود.

 

برگشت

قطره آهن را چطور باید به کودک داد؟

بهتر است قطره آهن به وسیله قطره‌چکان در عقبترین قسمت زبان چکانده شود تا بلافاصله بلعیده و کمتر با بزاق مخلوط شود. توصیه می‌كنم پس از دادن قطره آهن کمی ‌به کودک آب بدهید تا محیط دهان کاملا تمیز شود. دركودكان بزرگ‌تر می‌توان قطره آهن را با آب‌میوه‌هایی مانند سیب و پرتقال كه حاوى ويتامين c هستند ،مخلوط کرد و با نی به كودك داد(ویتامین C به افزایش جذب آهن كمك مى كند).شير باعث تداخل در جذب آهن مى شود پس بهترین زمان خوراندن قطره آهن در فواصل بین شیردهی است (نه همزمان با آن).
 همچنين پس از خوراندن قطره آهن، دندان‌های کودک با گاز مرطوب يا با استفاده از مسواک مخصوص شیرخواران، دندان‌ها را تمیز كنيد.

 

آیا باید بابت اشعه رادیوگرافی‌های دندان‌پزشکی نگران باشیم؟

?رادیوگرافی‌های دندان برای مشخص نمودن دندان‌های شکسته، استخوان‌های شکسته، پوسیدگی، آبسه‌های دندانی، کیست‌ها، بررسی مفصل، بررسی رابطه استخوان‌ها وخیلی موارد دیگر کاربرد دارد.
?ممکن است تهیه رادیوگرافی‌های دهان ودندان برای برخی از افراد نگران کننده باشد. بر اساس قانون مراجع علمی، حداکثر اشعه مجازی که هر فرد در طی سال می‌تواند دریافت کند برابر با ۵ هزار میلی رم است.
?این اشعه‌ها از منابعی نظیر پرواز با هواپیما و ساختمان‌ها به فرد می‌رسد. با احتساب اشعه‌های محیطی هر فرد می‌تواند حدود ۷۰ بار از تمام دندان‌ها رادیوگرافی در سال تهیه نماید.
?رادیوگرافی‌های معمول دندان‌پزشکی تنها حدود پنچ میلی رم اشعه وارد دهان و فک می‌کنند.اگر بیش از۱۰۰۰ رادیوگرافی از این نوع تهیه شود خطر ایجاد عوارض وجود خواهد داشت.
?با وجود ایمنی نسبی رادیوگرافی‌های دندان‌پزشکی حفاظت دربرابر حداقل اشعه نیز توصیه می‌شود. چند راه برای کاهش خطرات تهیه رادیوگرافی وجود دارد.
♻️ در مرحله اول اطمینان حاصل کنید که به محل‌هایی مراجعه کنید که از دستگاه‌های قدیمی استفاده نمی‌کنند.
♻️اگر خانم‌ باردار نیاز به تهیه رادیوگرافی داشته باشد لازم است آنرا به تهیه کننده رادیوگرافی اطلاع داده و حفاظت‌های موردنیاز را بعمل آورد.مادرهای باردار برای تهیه رادیوگرافی کودکانشان تا جای ممکن همراه نشوند.
♻️استفاده از یقه‌های گردنی برای محافظت از تیروئید یا استفاده از پیش بند‌های سربی برای حفاظت از اندامهای حساس به اشعه مفید است.
♻️برخی از بیماران تصور می‌کنند که فراموش یا گم کردن رادیوگرافی‌ها اهمیتی ندارد و می‌توانند آن‌ را تکرار کنند اما این مسئله درست نیست و محافظت در برابر تکرار تهیه رادیوگرافی هم توصیه می‌شود.
♻️رادیوگرافی را در معرض گرما، رطوبت و نور آفتاب قرار ندهید.                                                                                                                                                                  

 

آیا کودکان کم سن و سال تر بدتر دندانهای خود را مسواک می زنند؟

برخی محققین سن استقلال کودک در مسواک زدن را بررسی کرده اند. آنها یک گروه ۵ ساله، ۱۱ ساله، و ۱۸-۲۲ ساله را مورد مطالعه قرار دارند و میزان حذف پلاک در هر گروه را بررسی کردند. نتایج این تحقیقات عبارتند از:۵ ساله ها تنها ۲۵ درصد
۱۱ ساله ها تنها ۵۰٪
۱۸-۲۲ ساله ۶۷٪ سطح دندان های خود را مسواک زده بودند.
مسلما افراد مسن تر، بهتر قادر به تمیز کردن دندان های خود هستند. سن رشد به خوبی با کیفیت مسواک زدن دندان ها ارتباط دارد. کودکان بزرگتر، چابکتر می شوند و بیشترهماهنگی دست و چشم دارند. شاید، مسواک زدن بیشتر با یادگیری روش درست مسواک زدن ارتباط داشته باشد نه با میزان رشد.
توصیه می شود مسواک زدن تا سن شروع مدرسه صرفا توسط والدین انجام گیرد. از آن پس تا ۹ سالگی توسط خود کودک و با نظارت والدین انجام می شود. پس از ۹ سالگی احتمالا کودک شما خواهد توانست به طور مستقل دندان های خود را مسواک کند.        

 

چگونه میتوانیم به داشتن دندانهایی سالم و عاری از پوسیدگی کمک کنیم؟


قبل از رویش دندانهای کودک، ما بعنوان یک پدر و مادر اگاه باید بطور مرتب دهان نوزاد را تمیزکنیم وبعد ازهر وعده غذایی با استفاده از یک پارچه یا گاز استریل مرطوب که دور انگشت پیچیده ایم ، لثه اورا ماساژ دهیم و برای خارج کردن بقایای مواد غذایی از مسواکهای انگشتی که از جنس لاستیک نرم هستند استفاده کنیم.

این مسواکها برای نوزدان تا سن ۲ سالگی قابل استفاده است و پس ازسن دوسالگی باید از مسواک مخصوص در هر دوره سنی استفاده کرد. تمیز کردن لثه ها پیش از رویش دندانها به کاهش میکروبهای پوسیدگی زا تا بعد از رویش دندانها کمک میکند بویژه اینکار را باید بعد هر بار شیردهی در نصف شب انجام داد چرا که بزاق دهان در طی شب کاهش می یابد و نمیتواند عملکرد ضد میکروبی خود را انجام دهد. پس از شروع رویش دندانهای شیری از سن ۶ ماهگی تمیزکردن لثه و دندانها بویژه در شب اهمیت بیشتری پیدا میکند. حتی میتوانید پس از هر بار شیردهی با کمک یک شیشه اب جوشیده خنک به کودک اب بخورانید.

متاسفانه بسیاری از والدین فکر میکنند پوسیدگی دندانهای جلوی کودکشان به قطره آهن مربوط است و کودک را از قطره آهن محروم  میکنند ودر آینده مشکل کم خونی نیز به او اضافه خواهد شد در حالیکه علت پوسیدگی فقط بدلیل عدم رعایت بهداشت دهان بویژه در نصف شب پس از هر بار شیردهی میباشد. در صورت عدم انجام بهداشت دهان با نمایی مشابه تصویر زیر روبرو خواهید شد که بسیار ناراحت کننده وغیر قابل تحمل برای کودکان خواهد بود. ابتدا پوسیدگی در نواحی اطراف لثه با نمای شبیه برفک و سفید رنگ دیده میشود که بتدریج مانند یک کمربند دور تا دور دندان را فرامیگیرد و منجر به از دست رفتن تاج دندان، آبسه وعفونت میشود.تاکید میشود هرگز کودک خود را با شیشه حاوی شیر و سایر مایعات شیرین مانند ابمیوه نخوابانید .                                                                 

برگشت

مسواک دستی بهتر است یا مسواک برقی؟

از لحاظ توانایی برداشت مواد غذایی و پاکسازی دندان‌ها هیچ تفاوتی بین این دو ‌نوع مسواک وجود ندارد.
روش مسواک زدن مهمتر از نوع مسواک مصرفی می‌باشد.
مسواک برقی به دلیل ایجاد شور و انگیزه در کودکان می‌تواند جنبه تشویقی داشته باشد

 

بی حسی در دندانپزشکی اغلب برای کودکان و حتی بزرگسالان بسیار ناخوشایند است. برای مواجهه با آن چه کنیم؟


به هیچ عنوان باکودک خود درباره بی حسی و آمپول و سوزن صحبت نکنید و از جملاتی مانند “نترس بی حسی درد نداره” “درد بی حسی فقط یک لحظه اس” ” درد دندانپزشکی فقط اولش هست” برای آرام کردن کودک استفاده نکنید. اصلا از واژه درد استفاده نکنید چون بیشتر باعث ترس کودک خواهید شد.
دندانپزشک با کاربرد ژل بی حسی قبل از تزریق، ناحیه ورود سوزن را کمی بی حس می کند.
دندانپزشک ماهر به خوبی میداند که چگونه با روشی بی حسی را تزریق کند تا کودک شما آن را نبیند پس لازم نیست به کودک بگویید چشمانش را ببندد.
در هر حال ممکن است کودک پس از تزریق احساس ناخوشایندی داشته باشد یا گریه کند که طبیعی است اما بعد از تزریق هم هرگز با او درباره سوزن ، آمپول و بی حسی صحبت نکنید تا متوجه وجود این ابزار ها در مطب دندانپزشکی نگردد.                                                                                                                           

✅این سؤال در ذهن بیشتر افراد جامعه وجود دارد که چرا باید از دندان‌های شیری مواظبت کرد درحالی‌که طول عمر این دندان‌ها کوتاه است و بیش از شش تا هفت سال ادامه پیدا نمی‌کند؟

آسیبی که در اثر از دست رفتن دندان‌های شیری وارد می‌شود بیشتر و جدی‌تر از دست دادن دندان‌های دائمی است.


دندان شیری غیر از سه وظیفه مهم جویدن، صحبت کردن و زیبایی که برای دندان‌های دائمی نیز وجود دارد، چندوظیفه مهم‌تر نیز دارد.


ابتدا اینکه زیر هرکدام از دندان‌های شیری یک جوانه دندان دائمی وجود دارد که فضای کافی برای رویش آن دندان از سوی دندان شیری حفظ می‌شود. دیگر آنکه هرکدام از دندان‌های دائمی از ریشه دندان‌های شیری به‌عنوان راهنما استفاده می‌کنند تا در مسیر اصلی رویش خود قرار گیرند و در مکانی مناسب رویش پیدا کنند که اگر چنین نبود حتماً به‌هم‌ریختگی و اختلال در مکان و مسیر رویش دندان‌های دائمی اتفاق می‌افتاد.

حدود ۷۰ درصد به‌هم‌ریختگی‌ها و نامرتبی دندان‌های دائمی به علت زود از دست رفتن دندان‌های شیری اتفاق می‌افتد، پس می‌توان گفت سلامت دندان‌های دائمی در گرو حفظ و نگهداری و سلامت دندان‌های شیری است.
 
بنابراین مراقبت‌هایی که برای دندان‌های دائمی لازم و ضروری است مانند مسواک زدن به‌موقع و صحیح، استفاده از نخ دندان و همچنین معاینات دوره‌ای مکرر و منظم ، باید دقت بیشتری برای دندان‌های شیری صورت بگیرد.

از دست رفتن صدمات جبران‌ناپذیری روحی برای کودک بخصوص در دوران تحصیل دارد و تا آنجا که ممکن است نباید اجازه دهیم دندان‌های شیری مانند دندان‌های دائمی دچار پوسیدگی و مشکلات بعدی شود یا اگر چنین شد، به‌موقع برای درمان اقدام شود.                                                           

برگشت

                              

هر چند وقت یکبار باید نزد دندانپزشک برویم؟

بهتر است هر ۶ ماه یکبار ویزیت دندانپزشکی انجام شود اما گاهی اوقات ممکن است دندانپزشک از شما و یا فرزندتان بسته به درمانی که نیاز دارید بخواهد که دفعات بیشتری شما را ببیند.

نخ دندان چیست؟

اساسا نخ دندان یک نخ نایلونی است که از الیاف متعددی  تشکیل شده  و در اندازه های مختلف و در انواع با موم و بدون موم وجود دارد بعضی از این نخ ها آغشته به ماده فلوراید و اسانس های خوشبو کننده هستند.

آیا استفاده از نخ دندان ضرورت دارد؟

بلی.زیرا  پلاک میکروبی که در سطوح بین دندانی تشکیل می شود با مسواک زدن برداشته نمی شود.

پلاک میکروبی چیست؟

پلاک میکروبی لایه نرمی است که از میکروب های موجود در دهان،رسوبات بزاق و مواد غذایی تشکیل شده که روی سطح دندانها می چسبد و عامل ایجاد پوسیدگی و همچنین بیماری های لثه می باشد.

چه خمیر دندانی مناسب است؟

بهتر است از خمیر دندانهایی که حاوی ماده فلوراید هستند استفاده کنید به این ترتیب مقاومت دندانهای خود و کودکتان را در مقابل پوسیدگی افزایش می دهید.

آيا حساسيت دندان قابل درمان است؟

حساسيت دندان مى تواند درمان شود.دندانپزشك مى تواند با تشخيص علت حساسيت دندانى، آنرا درمان كند.
درمان در منزل؛
بسته به علت ايجادكننده آن، دندانپزشك ممكن است خمير دندان ضد حساسيت و دهانشويه هاى مخصوص را براى استفاده روزمره تجويز كند.اين خميردندانها و دهانشويه ها حاوى موادى هستند كه مانع اثر مواد محرك بر عصب دندان مى شوند.معمولا استفاده مكرر از آنها جهت رفع حساسيت مورد نياز است .
درمان در مطب؛
امروزه با پيشرفت علم و تجهيزات دندانپزشكى، استفاده از ليزر در كاهش حساسيت دندانها بسيار مؤثر است(در مورد ديگر كاربردهاى ليزر در دندانپزشكى مدرن در پستهاى آتى توضيح داده مى شود).
فلورايد تراپى با استفاده از ژلهاى حاوى فلورايد با غلظت بالا در مطب ، با افزايش مقاومت مينا باعث كاهش حساسيت دندان مى شود.
بسته به علت حساسيت دندان، ساير درمانها از قبيل ترميم دندان، روكش، باندينگ،وارنيش هاى فلورايد يا مواد ضدحساسيت، مى تواند در درمان حساسيت دندان توسط دندانپزشك در مطب انجام شود.در مواردى “پيوند لثه “،براى پوشاندن آن قسمت از ريشه دندان كه به واسطه تحليل لثه نمايان شده، تجويز مى گردد. و در نهايت در صورتيكه حساسيت دندان بسيار شديد باشد و به درمانهاى مذكور جواب ندهد، درمان ريشه(Root Calanal therapy) پيشنهاد مى شود.

برگشت

چگونه دندانهاى سفيدترى داشته باشيم؟

در بسيارى مجلات، تبليغات تلويزيونى يا وبسايتها جهت جلب مخاطبين يا جذب مشترى،با اين جمله مواجه مى شويد : “دندانهايتان را بدون نياز به دندانپزشك ،خودتان سفيد كنيد “! !

اگر دنبال لبخند سفيدترى هستيد، با مراجعه به دندانپزشك شروع كنيد.
او مى تواند بهترين روش را با توجه به شرايط دندانهايتان به شما پيشنهاد دهد.

 

١)اولين قدم جهت داشتن دندانهاى سفيد، رعايت بهداشت دهان و دندان است.
پس از صرف هر وعده غذایی یا مصرف نوشیدنی ‎هاى رنگى بخصوص چاى ، قهوه، نوشابه، دندان‎های خود را مسواک بزنید چرا که باقی ماندن ذرات غذا در دهان، باعث تغییر رنگ و زرد شدن بیشتر مینای دندان می شود.
مسواك زدن روزانه با خمير دندان فلورايددار معمولى، فرقى نميكند چه خميردندانى هر ماركى كه طعم آن را دوست داريد،( نه خمير دندان سفيدكننده) توصيه مى شود.

 

٢) جرمگيرى

گاهى اوقات زردى يا بدرنگى هاى سطح دندان براثر عدم رعايت صحيح بهداشت دهان و دندان يا مصرف دخانيات ايجاد مى شود، كه با جرمگيرى و برساژ دندانها بدرنگى ها حذف شده و دندانها سفيدتر مى شوند.

 

٣)سفید کردن دندان (Bleaching)

سفیدکردن دندانها راهی مناسب برای درخشان تر کردن لبخند شما و بازگرداندن اعتماد به نفس شماست.

سفیدکردن دندانها بخشی از خدمات دندانپزشکی زیبایی است که در این روش تغییرات و رسوبات رنگی توسط ژل مخصوص از روی دندانها برداشته میشود. این روش تا حدی در پاک کردن رنگدانه های طبیعی نیز موثر است. درجه موفقیت در درمان بستگی به میزان تغییرات رنگ و نوع رنگدانه ها دارد. زمانی که دندانها قهوه ای یا زرد هستند،دندانها به میزان بیشتری سفیدتر و درخشان تر میشوند.
در دندان های خاکستری اثرات کمی مشاهده خواهد شد.

دو روش رايج bleaching دندانها شامل سفيد كردن در مطب(Office bleaching ) و سفيد كردن درخانه(Home bleaching) مى باشد.

برگشت

سوال: صدمات دهان و دندان در کودکان تا چه اندازه شایع است؟
– صدمات دندانی در کودکان در سنین مدرسه خیلی شایع نیست و حدود ۵ درصد است و والدین نباید نگران این قضیه باشند. ما بیشتر نگران صدماتی هستیم که باعث مشکل و نقص در دندان می‌شود که معمولا پر سر و صدا و یا علائم است.

س: اولین مراقبت و ارزیابی سلامت دندانها از چه سنی توصیه می‌شود؟
– البته مراقبت‌ها از قبل از بارداری توصیه می‌شود، در خصوص رعایت تغذیه مناسب و سایر مراقبت‌هایی که مادر انجام می‌دهد؛ اما در خصوص کودک حدود یک سالگی است. یعنی زمانی که دندان‌ها شروع به رویش می‌کنند.

سوال: مراقبت از دندان ها در کودکان چگونه باید باشد؟
– در کودکان مسئولیت بهداشت دهان و دندان بر عهده والدین است به خصوص مادر. بعد از هر وعده غذایی باید دندان‌های کودک با گاز استریل یا پارچه تنظیف تمیز شوند یا با استفاده از مسواک‌های انگشتی از سن ۷-۶ ماهگی تا سن یک الی یک و نیم سالگی مسواک بزنند. مسواک انگشتی برای کودک دو ساله کاربرد ندارد.
بعد از دو سالگی مسواک از نظر اندازه، زیری و سایر مشخصات فرق می‌کند. مسواک زدن تا ۶ سالگی با مسئولیت اصلی والدین باید انجام شود. به این ترتیب که بعد از دو سالگی پدر یا مادر کودک را بغل می‌کند و نفر دوم پشت سر بچه قرار می‌گیرد و مسواک می‌زند. اگر به این ترتیب مسواک برای کودک بزند فشاری که به دندان‌های کودک وارد می‌شود فشار طبیعی است.

سوال: چطور می‌توان کودکان را نسبت به مسواک زدن تشویق کرد؟
– اگر والدین نسبت به مسواک زدن کودکان مقید باشند و این کار را انجام دهند کودک هم نسبت به این مساله حساس می‌شود. در ثانی اگر والدین یک ساعت خاصی را برای مسواک زدن در نظر بگیرند به این ترتیب آموزش نظم پذیری به کودک نیز داده می‌شود.

سوال: مسواک زدن در کودکان چد بار در روز توصیه می شود؟
– ۲ بار مسواک زدن کافی است. یکبار شب قبل از خواب و یکبار صبح‌ها بعد از بیدار شدن از خواب. ما با مسواک زدن دو هدف را دنبال می‌کنیم یکی خارج کردن باقی مانده غذا و دیگری کاهش حجم میکروب‌های موجود در دهان. اگر صبح‌ها بعد از بیدارشدن مسواک بزنیم، قبل از خوردن هر چیزی جلوی رشد و تکثیر میکروب‌های باقی مانده در دهان را هر چند هم که کم باشند، گرفته می‌شود.

سوال: در مورد مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی شما چه توصیه ای دارید؟
– مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی را الان توصیه نمی‌کنند. چون باید حجم مواد غذایی پوسیدگی زا را کم کنیم. یعنی باید اول نگاه تغذیه ای داشته باشیم. اگر کودک مواد پوسیدگی زا مصرف می‌کند بگوییم بعد از آن دهان خود را با آب بشوید چون مسواک زدن گاه می‌تواند مخرب باشد. اگر بهداشت دهان در کودک زیاد باشد خسته کننده می‌شود.

سوال: چند وقت یکبار مسواک را تعویض کنیم؟
– به طور معمول هر ۳ الی ۶ ماه یکبار. بعضی از شرکت‌ها توصیه می‌کنند ۳-۴ ماه یکبار مسواک کودک باید تعویض شود. ولی باید گفت هر وقت موهای مسواک تغییر فرم بدهد و از حالت صاف بودن خارج شود و یا در مورد مسواک‌هایی که رنگ دارند، رنگ آنها محو شود مسواک باید تعویض شود.

سوال: مصرف دهان شویه حاوی فلوراید در کدام سن توصیه نمی‌شود؟
– زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود. چون هم امکان بلع آن وجود دارد و هم افزودنی دارد بنابراین توصیه نمی شود.

سوال: بعد از ۶ سالگی فلوراید چگونه به کودکان داده می‌شود؟
– بعد از ۶ سالگی دهان شویه حاوی فلوراید به کودکان داده می‌شود. البته اگر دندانپزشک انجام فلوراید تراپی را لازم بداند انجام آن لازم است و خمیر دندان حاوی فلوراید هم به کودکان داده می‌شود. البته مجموعه اینها با هم باعث استحکام دندان می‌شود و اثر آنها بر دندان‌ها تا پایان عمر باقی می‌ماند چون فلوراید در داخل دندان نفوذ می‌کند.

سوال: در بزرگسالان دهان شویه حاوی فلوراید تاثیری دارد؟
– بله، در این افراد هم بیشتر جنبه پیگیری دارد و باعث متوقف کردن پوسیدگی می‌شود.


علت پوسیدگی دندان کودک، چقدر مسواک بزند؟

دکتر مصطفی محاوری متخصص دندانپزشکی کودکان به سئوالات مهمی درباره بهداشت دهان و دندان در کودکان پاسخ داد.


سوال:صدمات دهان و دندان در کودکان تا چه اندازه شایع است؟
صدمات دندانی در کودکان در سنین مدرسه خیلی شایع نیست و حدود ۵ درصد است و والدین نباید نگران این قضیه باشند. ما بیشتر نگران صدماتی هستیم که باعث مشکل و نقص در دندان می‌شود که معمولا پر سر و صدا و یا علائم است.

سوال:اولین مراقبت و ارزیابی سلامت دندانها از چه سنی توصیه می‌شود؟
البته مراقبت‌ها از قبل از بارداری توصیه می‌شود، در خصوص رعایت تغذیه مناسب و سایر مراقبت‌هایی که مادر انجام می‌دهد؛ اما در خصوص کودک حدود یک سالگی است. یعنی زمانی که دندان‌ها شروع به رویش می‌کنند.

سوال:مراقبت از دندان ها در کودکان چگونه باید باشد؟
در کودکان مسئولیت بهداشت دهان و دندان بر عهده والدین است به خصوص مادر. بعد از هر وعده غذایی باید دندان‌های کودک با گاز استریل یا پارچه تنظیف تمیز شوند یا با استفاده از مسواک‌های انگشتی از سن ۷-۶ ماهگی تا سن یک الی یک و نیم سالگی مسواک بزنند. مسواک انگشتی<Finger toothbrush> برای کودک دو ساله کاربرد ندارد.
بعد از دو سالگی مسواک از نظر اندازه، زیری و سایر مشخصات فرق می‌کند. مسواک زدن تا ۶ سالگی با مسئولیت اصلی والدین باید انجام شود. به این ترتیب که بعد از دو سالگی پدر یا مادر کودک را بغل می‌کند و نفر دوم پشت سر بچه قرار می‌گیرد و مسواک می‌زند. اگر به این ترتیب مسواک برای کودک بزند فشاری که به دندان‌های کودک وارد می‌شود فشار طبیعی است.

سوال:چطور می‌توان کودکان را نسبت به مسواک زدن تشویق کرد؟
اگر والدین نسبت به مسواک زدن کودکان مقید باشند و این کار را انجام دهند کودک هم نسبت به این مساله حساس می‌شود. در ثانی اگر والدین یک ساعت خاصی را برای مسواک زدن در نظر بگیرند به این ترتیب آموزش نظم پذیری به کودک نیز داده می‌شود.

برگشت


سوال:مسواک زدن در کودکان چد بار در روز توصیه می شود؟
۲ بار مسواک زدن کافی است. یکبار شب قبل از خواب و یکبار صبح‌ها بعد از بیدار شدن از خواب. ما با مسواک زدن دو هدف را دنبال می‌کنیم یکی خارج کردن باقی مانده غذا و دیگری کاهش حجم میکروب‌های موجود در دهان. اگر صبح‌ها بعد از بیدارشدن مسواک بزنیم، قبل از خوردن هر چیزی جلوی رشد و تکثیر میکروب‌های باقی مانده در دهان را هر چند هم که کم باشند، گرفته می‌شود.

سوال:در مورد مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی شما چه توصیه ای دارید؟
مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی را الان توصیه نمی‌کنند. چون باید حجم مواد غذایی پوسیدگی زا را کم کنیم. یعنی باید اول نگاه تغذیه ای داشته باشیم. اگر کودک مواد پوسیدگی زا مصرف می‌کند بگوییم بعد از آن دهان خود را با آب بشوید چون مسواک زدن گاه می‌تواند مخرب باشد.


سوال:اگر بهداشت دهان در کودک زیاد باشد خسته کننده می‌شود.مصرف دهان شویه حاوی فلوراید در کدام سن توصیه نمی‌شود؟
زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود. چون هم امکان بلع آن وجود دارد و هم افزودنی دارد بنابراین توصیه نمی شود.


سوال:چند وقت یکبار مسواک را تعویض کنیم؟

به طور معمول هر ۳ الی ۶ ماه یکبار. بعضی از شرکت‌ها توصیه می‌کنند ۳-۴ ماه یکبار مسواک کودک باید تعویض شود. ولی باید گفت هر وقت موهای مسواک تغییر فرم بدهد و از حالت صاف بودن خارج شود و یا در مورد مسواک‌هایی که رنگ دارند، رنگ آنها محو شود مسواک باید تعویض شود.

سوال:بعد از ۶ سالگی فلوراید چگونه به کودکان داده می‌شود؟
بعد از ۶ سالگی دهان شویه<Mouthwash> حاوی فلوراید به کودکان داده می‌شود. البته اگر دندانپزشک انجام فلوراید تراپی را لازم بداند انجام آن لازم است و خمیر دندان حاوی فلوراید هم به کودکان داده می‌شود. البته مجموعه اینها با هم باعث استحکام دندان می‌شود و اثر آنها بر دندان‌ها تا پایان عمر باقی می‌ماند چون فلوراید در داخل دندان نفوذ می‌کند.

سوال:در بزرگسالان دهان شویه حاوی فلوراید تاثیری دارد؟
بله، در این افراد هم بیشتر جنبه پیگیری دارد و باعث متوقف کردن پوسیدگی می‌شود.

مصرف نوشیدنی های اسیدی ،موجب پوسیدگی دندان در کودکان می شود.
نوشابه های رژیمی نیز با وجودی که قند ندارند،می توانند به همان میزان نوشابه های غیر رژیمی برای سلامت دندان مضر باشند.به جز نوشابه ها ،آب میوه ها و یا نوشیدنی های با طعم میوه نیز بسیار اسیدی هستند و برای سلامتی دندانها مضر هستند.

 

سوال:آیا عکس (رادیوگرافی) دندانپزشکی برای کودکان ایمن است؟

تهیه عکس (رادیوگرافی با اشعه X) می تواند برای تشخیص مشکل دهان و دندان و درمان های مربوط به آن حیاتی باشد. اما بسیاری از والدین در رابطه با ایمن بودن این رادیوگرافی ها مشکوک هستند.
خبر خوب این است که با تکنولوژی های امروزی، رادیوگرافی های دندانی بسیار ایمن هستند. رادیوگرافی های امروزی اشعه را به میزان ۸۰ درصد کاهش داده اند ، به طوری که میزان اشعه ای که برای یک سری کامل عکس داخل دهانی لازم است از میزان اشعه ای که در طول یک روز به طور طبیعی از محیط فرد می رسد کمتر است.

 

سوال:یا با گذاشتن فضانگهدار نیاز به ارتودنسی کاملا برطرف میشود؟

خير! ممكن است فرزند شما به دلايل متعدد در آينده نياز به ارتودنسي پيدا كند اما درمانهاي پيشگيري از جمله فضانگهدارها دوره درمان احتمالي ارتودنسي در آينده را كاهش داده و موجب رسيدن به نتايج بهتري مي شوند

 

سوال:در چه مواردی روکش به ترمیم کردن دندان شیری ارجحیت دارد؟

روكش هاي دنداني كودكان استحكام بيشتري نسبت به انواع ترميمها دارند و به علت آنكه تمام سطوح دنداني را مي پوشانند، خطر بروز پوسيدگي مجدد و نياز به ترميم هاي مكرر را به ويژه در كودكان در معرض خطر بالاي پوسيدگي به حداقل مي رسانند. لذا در پوسيدگيهاي وسيع و دندانهايي كه پس از درمان عصب كشي ساختمان آنها ضعيف شده است ارجح هستند

برگشت

سوال:آیا دندان های شیری باتوجه به اینکه در سن معین میریزند و دارای دندان جایگزین هستند نیاز به درمان دارند؟

بله. به سه دليل لازمست اين دندان ها تا زمان طبيعي افتادن در دهان فرزندتان وجود داشته و عاري از پوسيدگي باشند: نقش در جويدن: شما براي سلامت فرزندتان همه مواد مغذي لازم را فراهم مي كنيد. يك سيستم · دنداني ناقص توانايي و لذت جويدن و در پي آن هضم مناسب غذا را مختل مي كند و مي تواند در سلامت و رشد فرزندتان اثر منفي بگذارد. زيبايي: برخي كودكان حساسيت زيادي در مورد ظاهرشان دارند. دندانهاي پوسيده يا فقدان دنداني · در مقايسه با ساير بچه ها، اعتماد به نفس آنها را كاهش مي دهد و از آنجا كه شخصيت كودك سال اول زندگي شكل مي گيرد، اين احساس كمبود در دوره كوتاه مي تواند اثرات ٥عمدتا در بلندمدت ايجاد كند. رويش منظم دندانهاي دايمي: دندان هاي شيري مانند سربازهايي عمل ميكنند كه فضاي آينده · دندانهاي دايمي را تا زمان رويش براي آنها محفوظ نگه مي دارد. در واقع جوانه دندان هاي دايمي، در استخوان فكي ميان ريشه دندان هاي شيري محصور هستند. از دست رفتن زودتر از موعد دندانهاي شيري كرسي مي تواند با اشغال شدن فضاي آن ها توسط دندانهاي مجاور و بي نظمي دندانها در آينده همراه باشد

 

سوال:یکی از شکایت های مادران سیاه شدن دندان کودکان در اثر قطره آهن است.با این مشکل چگونه برخورد کنیم؟

نمیتوان توصیه کرد که قطره آهن به کودک ندهید. بهتر است نه تنها هنگام مصرف قطره آهن بلکه برای هر شربت دیگری که تجویز میشود قبل و بعد از دادن شربت مادر ابتدا دندان های کودک را تمیز کند. چسبندگی ناشی از کثیفی دندان ها باعث میشود شربت روی دندان ها بماند و شیرینی مواد باعث تخریب دندان شود. به عبارتی آهن موجود در قطره آهن سبب خرابی دندان نمی شود بلکه شیرینی قطره و شربت است که دندان را خراب می کند.

شما می توانید سوالات خود را در خصوص دندانپزشکی و ارتودنسی با ما در میان بگذارید

 

سوال:آیا شیرینی شیر هم می تواند باعث پوسیدگی دندان ها شود؟

بله لازم است بعد از شیر دادن به کودک دندان او را مسواک کرد. اگر کودک خواب است بهترین کار این است که بعد از خوردن شیر مقداری آب به او بدهیم. ممکن است کودک این اب را قورت دهد یا ان را بیرون بریزد. در هر صورت مقدار غلظت شیر در دهان کم و مانع پوسیدگی دندان می شود. به این ترتیب کودک دندان های شیری محکمی خواهد داشت

 

سوال:آدامس برای دندان ها مفید است یا مضر؟

پاسخ این سوال بستگی به نوع آدامسی دارد که استفاده می کنید. جویدن آدامس باعث افزایش بزاق دهان می شود که به پاک شدن مواد غذایی از سطح دندان کمک می کند و با خاصیت خنثی سازی اسید تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی (خاصیت بافرینگ)، از پوسیده شدن دندان ها جلوگیری می کند.
اما نکته مهم اینجاست که آدامس های دارای شکر، به دلیل ایجاد تماس طولانی شکر با دندان، خود می توانند عامل ایجاد پوسیدگی باشند. بنابراین:
? برای بهره بردن از فواید آدامس، حتما از نوع بدون شکر (sugar free) استفاده کنید?
علاوه بر این، برخی آدامس های بدون شکر دارای زایلیتول نیز هستند که خاصیت ضد پوسیدگی را تقویت می کند.

برگشت

 

سوالات متداول بیهوشی و ارامبخشی که در پیج اینستاگرام مطب توسط والدین بیماران مطرح شده dr.mohaveri@

بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی
بیهوشی و آرامبخشی

2 نظر