انواع دستگاه های ارتودنسی
✅دستگاه های متحرک ارتودنسی
✅ پلاک های ساده
✅ پلاک های فانکشنال
✅ پلاک های نگهدارنده
✅Invisalign
✅QuadHelix
✅دستگاه های فانکشنال مولتی پی
✅دستگاه ثابت ارتودنسی
✅براکت های فلزی
✅براکت های سرامیکی
✅DAMON
✅نا پیدا (Lingual)
✅expander
✅استفاده از ارتو ایمپلنت یا مینی اسکرو دردرمان ارتودنسی
✅استفاده از الاستیک های ارتودنسی
✅هدگیر
برای مرتب کردن دندان ها، به طور کلی از دو نوع دستگاه ، متحرک و ثابت استفاده می شود:
دستگاه های متحرک ارتودنسی :
۱)برای رفع مشکلات جزئی دندان ها ، از طریق قرار دادن فنر یا پیچ در پلاک متحرک در کودکان،نو جوانان و بزرگسالان
۲)برای رفع مشکلات اسکلتی در کودکان و نوجوانان
۳)برای کمک به تثبیت موقعیت دندان ها پس از درمان با دستگاه ثابت
نحوه خارج کردن دستگاه متحرک:
برای برداشتن پلاک،از ناخن انگشت اشاره هر دو دست کمک گرفته و گیره های روی دندان های کرسی را آزاد نمایید و از گرفتن اجزا سیمی دیگر اجتناب کنید.
نیروی دستگاه متحرک:
انواع پلاک:
پلاک های ساده :
پلاک های متحرک ارتودنسی پیچ دار:
این تجهیزات از سیمهای (W) شکل ساخته شدهاند که وظیفه آنها گسترش کام فوقانی است. آنها توسط بند ارتودنسی به دندانها متصل میگردند. در آنها هیچگونه پیچی استفاده نشده است. کواد هلیکس و w آرک جزء تجهیزات ثابت محسوب میشوند. پورتر نیز جزء تجهیزات ثابت- متحرک طبقهبندی میشود، بدین معنی که میتوان از آنهم بهعنوان یک ابزار ثابت و هم بهعنوان یک ابزار متحرک استفاده نمود. اگر چه به ندرت از آن استفاده میشود، اما زمانی که از پورتر به صورت متحرک استفاده میشود، تنظیم دقیقتری را برای ما فراهم میکند
پلاک های فانکشنال :
بهترین سن جهت درمان های فانکشنال (کلاس ۲ ) برای پسرها در سن ( ۱۰ تا ۱۲ سالگی) و در دختران( ۹ تا ۱۱ سالگی) می باشد که تعیین زمان درمان بنا به شرایط هر بیمار می تواند متفاوت با شد درمان های فانکشنال جز درمان های زود هنگام تلقی می شود که علاوه بر تغییر مسیر رشد و ایجاد ثبات در درمان باعث افزایش اعتماد به نفس در کودک می گردد.طول درمان حدود یک تا یک و سال و نیم می باشد و معمولا بعد از درمان استفاده از درمان های ثابت و یا پلاک های نرم مولتی پتانسیل توصیه می گردد. حداقل استفاده از پلاک در شبانه روز ۲۲ ساعت می باشد و کودک صرفا در زمان غذا خوردن مجاز به خارج کردن پلاک از دهان می باشد.
پلاک های نگهدارنده :
Invisalign :
مراقبت و نگهداری از اینویزیلاین :
دندان ها را دوبار در روز، هر بار به مدت پنج دقیقه مسواک بزنید.
دندانها را حداقل یکبار در روز نخ بکشید.
پلاک را مرتب شسشتشو دهید.
هنگام استفاده از پلاک از نوشیدن مایعات داغ خودداری نمایید.
چون ممکن است بریس نامریی که از جنس رزین پلاستیکی ساخته شده است در دمای بالا تغییر شکل دهد.
کاربردهای اینویزیلاین:
روشی مناسب برای رفع ۵ مشکل دندانی
۱.کج بودن و به هم فشردگی و شلوغی دندان ها
۲.فاصله دار بودن دندان ها
۳.کراس بایت
۴.اپن بایت
۵.دیپ بایت
ارتودنسی نامرئی برای چه کودکانی مناسب نیست ؟
کودکانی که بازیگوشتر هستند نمیتوانند یا نمیخواهند مسئولیت مراقبت از پلاکهای متحرک ارتودنسی را قبول کنند.
کودکان پلاکها را بدون اجازه درمیآورند. کافی است اندکی احساس ناراحتی یا درد کنند که در نهایت اطرافیان مجبور شوند پلاک را در بیاورند.
خارج کردن پلاک علاوه بر این که روند درمان را طولانی میکند به دندانها نیز آسیب میزند.
متحرک بودن پلاکهای ارتودنسی نامرئی به معنای این نیست که میتوان به میل خود زمانبندی درمان را تغییر داد. پلاک متحرک باید در تمام ساعات شبانه روز در دهان باشد و صرفاً هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن و کشیدن نخ دندان درآورده شود، در غیر این صورت درمان طولانیتر میشود
کودکان پلاک متحرک را هنگام بازی کردن گم کنند یا به آن آسیب بزنند، زیاد است. گم کردن یا آسیب دیدن پلاک، درمان را طولانیتر و پرهزینه تر میکند.
دستگاه های فانکشنال مولتی پی:

فعالیت ماهیچه های جونده ،زبان ،گونه و لبها یکی از مهم ترین فاکتورهای تعیین کننده برای وجود یا عدم وجود مال اکلووژن می باشند.هر تغییری در الگوی طبیعی و فعالیت این ماهیچه ها در طی عملکرد دهان تحت عنوان اختلال عملکرد بافت نرم تعریف می شود. بنابر این یک طرح درمان ایده آل برای اصلاح مال اکلووژن باید توسط دستگاه و یا سیستمی انجام بگیرد که بر مبنای فیزیولوژی دهان توانایی کنترل یا حذف اختلال عملکرد بافت نرم را در زمان اصلاح وضعیت فک و دندانها دارا بوده وموفقیت و ثبات بیشتری را ایجاد نماید.در مرحله ی سیستم دندانی بینا بینی می توان از روش هدایت رویش دنداها برای تکامل دندانی یا حذف مال اکلووژن به وسیله ی اصلاح وضعیت فانکشنال عضلات و هدایت موقعیت فک ها استفاده کرد.
این دستگاه ها نیروی معمول فعالیت عضلات و رشد و رویش دندانها را جا به جا کرده و آنها را حذف یا هدایت می نمایند.دستگا ه های فانکشنال مولتی پتانسیل سال های زیادی است که استفاده می شوند و در حال حاضر این وسایل جایگاه خاصی در ارتودنسی دارند زیرا ساده و اقتصادی هستند.استفاده از دستگاه مولتی پی برای اصلاح موقعیت لب ها در ارتباط با قوس دندانی ،حذف بلع غیر طبیعی، جلوگیری از کشیده شدن گونه ها به سمت قوس دندانی، حذف تنفس دهانی، جلوگیری از براکسیسم و فعالیت مطلوب عضله توصیه می گردد.
دستگاه ثابت ارتودنسی:
به یاری فن آوری نوین بیماران برای استفاده از دستگا ه های مختلف ارتودنسی می توانند انتخابهای متنوعی داشته باشند.هر چند براکت های فلزی رایج هستند لیکن استفاده از براکت های سرامیکی و دستگا ه های متحرک رایج که برای برخی موارد استفاده می شود هر روز افزایش می یابد
براکت های فلزی:
براکت های سرامیکی:
.DAMON:
سیستم دیمون یا سیستم سلف لیگیت نسبت به سیستم های دیگر جدید بوده مزیت آنها این است که ضرورتی در استفاده از اورینگ (الاستیک)برای نگهداری سیم درون آنها نمی باشد.
به علت کاهش اصطکاک بین سیم و براکت احتمال دارد مختصری طول دوره درمان کاهش یابد.از معایب آن هزینه بالا تر براکت ها می باشد.
Lingual:
در این روش براکت ها همگی در پشت دندان ها قرار می گیرند و هنگام لبخند زدن هیچ نشا نه ای از آنها دیده نمی شوند مزیت عمده این نوع براکت ها نا پیدا بودن آنها هنگام لبخند زدن می باشد.معایب این براکت ها رعایت بهداشت مشکل تر، مشکلات تکلمی و جویدن در ابتدای ،درمان هزینه زیادتر ،تکنیک درمانی پیچیده تر و دوره درمان طولانی تر می باشد.
:expander
در برخی از بیماران لازم فضای فک باز تر شود. برای این مشکل از دستگاه بازکننده فک استفاده میشود.لازم است مطابق دستورالعمل دندانپزشک خود عمل کنید. در فیلم روش کار را مشاهده میکنید.
استفاده از ارتو ایمپلنت یا مینی اسکرو دردرمان ارتودنسی:
در برخی بیماران برای حرکت دندانها به موقعیت صحیح لازم است از میکروایمپلنت ها یا مینی اسکرو که نوعی ایمپلنت ارتودنسی موقت می باشد، استفاده شود.
استفاده از الاستیک های ارتودنسی:
برای ایجاد حرکات بین فکی از الاستیک های دندانی که توسط خود بیمار در منزل استفاده می گردد.
هدگیر:
یکی از روشهای درمانی در بیمارانی که دچار جلو زدگی زیاد فک بالا هستند استفاده از دستگاههای خارج دهانی نظیر هدگیر است این دستگاه با عقب بردن فک بالا باعث اصلاح روابط فکی میگردد.
هیچ نظری وجود ندارد